Sre, 22. 1. 2020

Rezidenca v UljanovskuZa pisatelje in druge ustvarjalce iz Unescovih mest literature

Uljanovsk, edino mesto literature v Rusiji, je objavil razpis za enomesečno rezidenco. Prijavijo se lahko tako pisatelji kot tudi vsi drugi ustvarjalci iz Unescovih mest literature. Rezidenca vključuje štipendijo (1000 €). 

Termin: 1.–30. september 2020.

Rok za prijavo: 30. april 2020. 

Več informacij na uradni spletni strani: http://ulyanovskcreativecity.ru/en/news/the-international-literary-residency-in-ulyanovsk-for-writers-and-artists-from-the-unesco-cities-of-/

Čet, 16. 1. 2020

Čestitamo prejemnicama nagrad Prešernovega sklada in modra pticaSuzani Koncut in Simoni Semenič

Nagrado Prešernovega sklada bo letos prejela Sovretova nagrajenka Suzana Koncut. Njen prevajalski opus je, kot je zapisano v obrazložitvi, serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti. Prevodi Suzane Koncut so jezikovna intervencija najvišjega ustvarjalnega zamaha, ki izvirnike izpeljujejo v brezhibni in slogovno izpiljeni slovenščini.
 

Nagrado modra ptica je za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ prejela Simona Semenič. Roman je, kot je zapisano v obrazložitvi, mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo. Nagrado podeljuje Mladinska knjiga, ki bo knjigo tudi izdala.

Sob, 11. 1. 2020

Spletno stran mesta literature ustvarjamo skupajPošiljajte, komentirajte, dopolnite

Spletna stran mesta literature je skupna predstavitev literarne Ljubljane – dogodkov, prostorov in obrazov. Se nam je kakšen literarni prostor izmuznil? Smo se zatipkali pri kontakntnih podatkih? Izpustili kakšno pomembno informacijo? Ste se preselili? Pogrešate koga med portreti? Čigav pogled na mesto literature bi vas še posebej zanimal?

Napovedi literarnih dogodkov, popravke, predloge in druge dopolnitve veselo pričakujemo na pisarna@mestoliterature.si.

Pet, 20. 12. 2019

Stripolis na PoljanskiIzrekamo drobrodošlico!

Vrata je odprl Stripolis na Poljanski cesti 11, ki bo hkrati striparna, odprti atelje in prireditveni prostor. Striparna se že leta seli in pojavlja vsepovsod po Ljubljani, tokrat pa je končno našla svoj svojcat brlog. Delovni uporabniki prostora bodo kar štirje: že omenjeni stripar Izar Lunaček, Kulturno društvo Pripovedovalski Variete, ilustratorka Mateja Korbar in novinarka Neža Mrevlje.

Od zdaj naprej bo striparna zagotovo odprta vsak delovnik med 10. in 12. uro, skoraj gotovo pa do 18. ure.
Pozdravljamo in se veselimo!

Pet, 20. 12. 2019

Pisateljska rezidenca v Reykjavikuza pisce otroške literature

Rok za prijavo: 29. 2. 2020

Unescovo mesto literature Reykjavik je objavilo razpis za pisateljsko rezidenco. Za leto 2020 se lahko prijavijo vsi pisci otroške literature (poezija, proza, dramatika) iz drugih Unescovih mest literature, med katerimi je tudi Ljubljana. Rezidenca za enega izbranega avtorja bo potekala oktobra 2020, in sicer v navezavi z reykjaviškim mednarodnim festivalom otroške literature. Leta 2020 bodo v Reykjaviku podeljene tudi evropske filmske nagrade, tako da se lahko prijavijo tudi avtorji scenarijev za otroke.

 

Več na https://bokmenntaborgin.is/en/grondals-house-unesco-cities-literature-residency

Pet, 20. 12. 2019

Založniška rezidenca v Milanuza založnike, knjigarje in knjižničarje

Rok za prijavo: 19. 1. 2020

Unescovo mesto literature Milano je objavilo prvi razpis novo pisateljsko, natančneje založniško-knjigotrško rezidenco. Prijavijo se lahko založniki, knjigarji in knjižničarji iz drugih Unescovih mest literature, med katerimi je tudi Ljubljana. Rezidenca za tri izbrane prijavitelje bo potekala med 9. in 19. marcem 2020.
Rok za prijavo je 19. januar 2020.

http://milano.biblioteche.it/News/Unesco/

Pon, 16. 12. 2019

Katherine Brabon v LjubljaniAvstralska pisateljica je bila gostja rezidence v Švicariji

Od sredine novembra do sredine decembra je v Ljubljani bivala in ustvarjala avstralska pisateljica Katherine Brabon, druga letošnja gostja enomesečne rezidence mesta literature v Švicariji. V Ljubljani je zaključevala rokopis svojega drugega romana, napisala pa je tudi esej, ki bo kmalu objavljen v slovenščini.

Katherine Brabon je bila že četrta gostja mednarodne literarne rezidence Writer in the Park, v okviru katere sta Ljubljano lani obiskala ruska pesnica Gala Uzrjutova in škotski pisatelj James Hopkin, letos pa še škotski pisatelj Nikolai Duffy.

Pet, 13. 12. 2019

Literarne rezidence "Reading Balkans 2020"!Razpis Založbe Goga

Rok za prijavo: 30. 12. 2019

K prijavi vabljeni literarni ustvarjalci iz Jugovzhodne Evrope, ki se nanašajo na aktualne teme in vprašanja, kot so: migracije, jezikovne migracije, sprava, vloga kulture in pomen dialoga pri boju zoper nacionalizem in nestrpnost.
Projekt Reading Balkans je podprt s strani programa EU Kreativna Evropa.

Več o razpisu in prijavni obrazec