Sre, 1. 7. 2020

Cankarjeva nagrada Sebastijanu Pregljuza roman V Elvisovi sobi

Letos je bila na Vrhniki prvič podeljena novoustanovljena Cankarjeva nagrada. Prejel jo je Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi (Goga, 2019).

Po besedah žirije je V Elvisovi sobi roman, »prelit s spominom na zgodovinske premike zadnjih let. Zgodba, v kateri se intimno prekriva s širšim družbenim dogajanjem, sovpada z obdobjem od konca sedemdesetih do osamosvojitve. […] Pregelj v romanu dobro zajame občutke generacije, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti. Njegova pisava je artikulirana in kaže nedvomno pripovedno veščino: ve, kaj hoče, in ve, kako to tudi povedati.«

Cankarjeva nagrada, ki so jo ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).

Sre, 1. 7. 2020

Kresnik Veroniki Simonitiza roman Ivana pred morjem

Nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, je letos prejela Veronika Simoniti za knjigo Ivana pred morjem (Cankarjeva založba, 2019). Nagrada je bila letos – v posebnih okoliščinah zaradi pandemije – podeljena že tridesetič, Veronika Simoniti pa je šele njena četrta prejemnica.

Kot je izjavila žirija, Veronika Simoniti »premika bralca po prostorih in časih, od Pariza do tukajšnjih krajev in Srbije, s spretnim plastenjem pripovedi, tudi menjavanjem slovničnih časov, ko je preteklo tisto večno, zapomljivo, in zato zahteva sedanjik, pripovedovalkina sedanjost pa pojema v minevanju in je torej popisana v pretekliku.«

Na svetovni dan knjige, 23. aprila, je od deseterice na situ ostala še peterica finalistov, poleg nagrajenke še Brane Cestnik (Sonce Petovione), Sebastijan Pregelj (V Elvisovi sobi), Suzana Tratnik (Norhavs na vrhu hriba) in Jiři Kočica (Izvirnik).

Pet, 19. 6. 2020

SEJEM NA ZRAKULjubljana, park Zvezda 19.–21. junij

Pred poletjem smo v središču mesta razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar vam slovenski založniki lahko ponudijo. Priljubljeni Sejem na zraku – ki je bil bržkone prva kulturna prireditev v živo po preklicu epidemije – se je vrnil. V sodelovanju s številnimi založbami je tokrat potekal na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda. 

Knjige so predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem so pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Vse sejemske dni so bili na sejmu prisotni tudi številni avtorji in avtorice, ki so podpisovali knjige. 

Podrobnosti o prireditvi so dostopne v opisu na Facebooku.

Pet, 5. 6. 2020

Nagrada desetnica Jani Bauer

Nagrado desetnica za otroško in mladinsko književnost, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja, je letos prejela Jana Bauer za Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski (KUD Sodobnost International)

Čestitamo in vabimo k nakupu in branju!

Drugi nominirani avtorji so bili še Cvetka Bevc, Jure Jakob, Gaja Kos, Vesna Radovanovič, Andrej E. Skubic, Cvetka Sokolov, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan in Jani Virk.

Posnetek podelitve si lahko tudi ogledate.


 

Pet, 5. 6. 2020

Nagrada kritiško sito Anji Golob

Društvo slovenskih literarnih kritikov je v času Sejma na zraku in Slovenskih dnevov knjige  že 9. podelilo nagrado kritiško sito, ki jo kritiški forum podeli najboljši knjigi ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Nagrado je prejela Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge … (samozaložba), ki je bila za to nagrado nominirana tudi s prejšnjo zbirko Didaskalije k dihanju (samozaložba). 

Čestitamo!

Med nominiranimi knjigami so bile še Ljubav reče greva (Nina Dragičević, ŠKUC), Mnogoboj mitologij (Sergej Harlamov, Založba Litera), roko razje (Vesna Liponik, ŠKUC), Ivana pred morjem (Veronika Simoniti, Cankarjeva založba), Kozjeglavka (Zarja Vršič, Cankarjeva založba) in Behemot (Jernej Županič, Beletrina). 

Vabljeni k branju in ogledu posnetkov podelitve in prve predstavitve nominiranih knjig.


 

Pet, 29. 5. 2020

Sejem na zraku29.–31. 5. 2020

Sejem s kavča, ki smo ga v sodelovanju s številnimi založniki uspešno izpeljali ob svetovnem dnevu knjige, se je preselil tudi na prosto. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je v sodelovanju s partnerji in številnimi založniki zadnji vikend v maju v času Slovenskih dnevov knjige organizirala 4 manjše knjižne sejme – končno na zraku:

LJUBLJANA, vrt Društva slovenskih pisateljev
PET, 29. maj–NED, 31. maj (10.00–20.00)

KOPER, pred knjigarno Libris
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)
 
CELJE, pred knjigarno Antika
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)
 
NOVO MESTO, pred knjigarno Goga
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)

Podrobnosti so dostopne v opisu dogodka na Facebooku.

Ned, 26. 4. 2020

SEJEM S KAVČA SE ZAHVALJUJE IN POZDRAVLJA

Sejem s kavča, knjižni sejem, ki se je ob svetovnem dnevu knjige letos zgodil na spletu, je povezal založnike in sprožil vseslovensko akcijo v podporo slovenskemu založništvu.

Neverjetno lepo je, da se je glas o spletnem sejmu knjig v kratkem času tako hitro razširil in naletel na velik odziv, ki se je vsak dan beležil v odličnem obisku strani in naročenih knjigah – založniki so jih prvi dan komajda uspeli pakirati!

V sejemskih dneh smo skupaj zabeležili 9000 posameznih obiskov spletne strani. 

Najprej se zahvaljujemo vsem medijem in posameznikom, ki ste bistveno pripomogli k širjenju glasu o sejmu, nato, bistveno, vsem, ki ste v teh dneh obiskali sejem in naročili kakšno knjigo in podprli slovenske knjižne ustvarjalce. Zahvala gre tudi založnikom, ki ste skrbno in hitro sprejemali naročila knjig ter pripravljali in odpošiljali pakete.Upamo, da ste naročene knjige že prejeli in da je branje dobro. Odzive ob prejetih paketih knjig lahko delite s ključnikom #sejemskavča ali nam jih posredujete na pisarna@mestoliterature.si.

Spletni sejem Knjige n@ recept v organizaciji ZRC SAZU, ki je povezal predvsem humanistične in družboslovne založbe, deluje še do 2. maja. Vabljeni!

Sejem s kavča se je zaključil v veselem in hvaležnem razpoloženju.
Štiridnevna akcija ni rešila sveta, je pa pokazala, da je povezovanje ključnega pomena in solidarnost med nami velika. Hvala vsem!


Ob koncu sejma vzklikamo – še naprej obiskujmo spletne knjigarne, kupujmo in berimo knjige!

Veliko dobrega in pozdrav v praznike,
ekipa Sejma s kavča

Sre, 22. 4. 2020

SEJEM S KAVČA23.–26. april

Kupimo knjigo, podprimo slovenske založbe – od doma!
Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki vabimo na SEJEM S KAVČA, spletni knjižni sejem.

Ni samoumevno, da imamo dobre knjige. Domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in ostale ustvarjalce lahko podpremo z nakupom.

Zato ob svetovnem dnevu knjige POZIVAMO K NAKUPU KNJIG. Vsaj ene.

#sejemskavča
#kupiknjigo