Pet, 20. 12. 2019

Stripolis na PoljanskiIzrekamo drobrodošlico!

Vrata je odprl Stripolis na Poljanski cesti 11, ki bo hkrati striparna, odprti atelje in prireditveni prostor. Striparna se že leta seli in pojavlja vsepovsod po Ljubljani, tokrat pa je končno našla svoj svojcat brlog. Delovni uporabniki prostora bodo kar štirje: že omenjeni stripar Izar Lunaček, Kulturno društvo Pripovedovalski Variete, ilustratorka Mateja Korbar in novinarka Neža Mrevlje.

Od zdaj naprej bo striparna zagotovo odprta vsak delovnik med 10. in 12. uro, skoraj gotovo pa do 18. ure.
Pozdravljamo in se veselimo!

Pet, 20. 12. 2019

Pisateljska rezidenca v Reykjavikuza pisce otroške literature

Rok za prijavo: 29. 2. 2020

Unescovo mesto literature Reykjavik je objavilo razpis za pisateljsko rezidenco. Za leto 2020 se lahko prijavijo vsi pisci otroške literature (poezija, proza, dramatika) iz drugih Unescovih mest literature, med katerimi je tudi Ljubljana. Rezidenca za enega izbranega avtorja bo potekala oktobra 2020, in sicer v navezavi z reykjaviškim mednarodnim festivalom otroške literature. Leta 2020 bodo v Reykjaviku podeljene tudi evropske filmske nagrade, tako da se lahko prijavijo tudi avtorji scenarijev za otroke.

 

Več na https://bokmenntaborgin.is/en/grondals-house-unesco-cities-literature-residency

Pet, 20. 12. 2019

Založniška rezidenca v Milanuza založnike, knjigarje in knjižničarje

Rok za prijavo: 19. 1. 2020

Unescovo mesto literature Milano je objavilo prvi razpis novo pisateljsko, natančneje založniško-knjigotrško rezidenco. Prijavijo se lahko založniki, knjigarji in knjižničarji iz drugih Unescovih mest literature, med katerimi je tudi Ljubljana. Rezidenca za tri izbrane prijavitelje bo potekala med 9. in 19. marcem 2020.
Rok za prijavo je 19. januar 2020.

http://milano.biblioteche.it/News/Unesco/

Pon, 16. 12. 2019

Katherine Brabon v LjubljaniAvstralska pisateljica je bila gostja rezidence v Švicariji

Od sredine novembra do sredine decembra je v Ljubljani bivala in ustvarjala avstralska pisateljica Katherine Brabon, druga letošnja gostja enomesečne rezidence mesta literature v Švicariji. V Ljubljani je zaključevala rokopis svojega drugega romana, napisala pa je tudi esej, ki bo kmalu objavljen v slovenščini.

Katherine Brabon je bila že četrta gostja mednarodne literarne rezidence Writer in the Park, v okviru katere sta Ljubljano lani obiskala ruska pesnica Gala Uzrjutova in škotski pisatelj James Hopkin, letos pa še škotski pisatelj Nikolai Duffy.

Pet, 13. 12. 2019

Literarne rezidence "Reading Balkans 2020"!Razpis Založbe Goga

Rok za prijavo: 30. 12. 2019

K prijavi vabljeni literarni ustvarjalci iz Jugovzhodne Evrope, ki se nanašajo na aktualne teme in vprašanja, kot so: migracije, jezikovne migracije, sprava, vloga kulture in pomen dialoga pri boju zoper nacionalizem in nestrpnost.
Projekt Reading Balkans je podprt s strani programa EU Kreativna Evropa.

Več o razpisu in prijavni obrazec 

Sre, 27. 11. 2019

Objavljeni so razpisi Javne agencije za knjigo Pa srečno!

Rok za prijavo: 23. 12. 2019 in 7. 1. 2020

Razpisani so programski razpisi za obdobje 2020-2023.

JAK - Domača stran: Razpisi in pozivi
Pet, 22. 11. 2019

Majhna novela, velika zmagaZ letom 2020 znižanje DDV-ja za knjige in tisk

Pozdravljamo sklep državnega zbora, ki je potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), po kateri bo se bo z novim letom obdavčitev knjig in drugih publikacij znižala na 5 %. Poslanci želijo s tem prispevati k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce. Nam se zdi pristop dober. ZA.

Čet, 21. 11. 2019

Pokaži mi svojo knjižnico in povem ti, kakšen človek siDomače knjižnice zanimivih Ljubljančank in Ljubljančanov

V sodelovanju z Outsider, revija, ki presega meje smo začeli popisovati domače knjižnice zanimivih Ljubljančank in Ljubljančanov. Obiščete jih lahko na naši spletni strani (tukaj), pravkar pa je zbirka izšla tudi v knjižni obliki. 
Zgodbe zapisuje Agata Tomažič, knjižne police pa v fotoobjektiv lovi Jošt Franko.
Knjižica je za 3€ na voljo na Vodnikovi domačiji.