Pet, 19. 6. 2020

SEJEM NA ZRAKULjubljana, park Zvezda 19.–21. junij

Pred poletjem smo v središču mesta razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar vam slovenski založniki lahko ponudijo. Priljubljeni Sejem na zraku – ki je bil bržkone prva kulturna prireditev v živo po preklicu epidemije – se je vrnil. V sodelovanju s številnimi založbami je tokrat potekal na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda. 

Knjige so predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem so pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Vse sejemske dni so bili na sejmu prisotni tudi številni avtorji in avtorice, ki so podpisovali knjige. 

Podrobnosti o prireditvi so dostopne v opisu na Facebooku.

Pet, 5. 6. 2020

Nagrada desetnica Jani Bauer

Nagrado desetnica za otroško in mladinsko književnost, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja, je letos prejela Jana Bauer za Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski (KUD Sodobnost International)

Čestitamo in vabimo k nakupu in branju!

Drugi nominirani avtorji so bili še Cvetka Bevc, Jure Jakob, Gaja Kos, Vesna Radovanovič, Andrej E. Skubic, Cvetka Sokolov, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan in Jani Virk.

Posnetek podelitve si lahko tudi ogledate.


 

Pet, 5. 6. 2020

Nagrada kritiško sito Anji Golob

Društvo slovenskih literarnih kritikov je v času Sejma na zraku in Slovenskih dnevov knjige  že 9. podelilo nagrado kritiško sito, ki jo kritiški forum podeli najboljši knjigi ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Nagrado je prejela Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge … (samozaložba), ki je bila za to nagrado nominirana tudi s prejšnjo zbirko Didaskalije k dihanju (samozaložba). 

Čestitamo!

Med nominiranimi knjigami so bile še Ljubav reče greva (Nina Dragičević, ŠKUC), Mnogoboj mitologij (Sergej Harlamov, Založba Litera), roko razje (Vesna Liponik, ŠKUC), Ivana pred morjem (Veronika Simoniti, Cankarjeva založba), Kozjeglavka (Zarja Vršič, Cankarjeva založba) in Behemot (Jernej Županič, Beletrina). 

Vabljeni k branju in ogledu posnetkov podelitve in prve predstavitve nominiranih knjig.


 

Pet, 29. 5. 2020

Sejem na zraku29.–31. 5. 2020

Sejem s kavča, ki smo ga v sodelovanju s številnimi založniki uspešno izpeljali ob svetovnem dnevu knjige, se je preselil tudi na prosto. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je v sodelovanju s partnerji in številnimi založniki zadnji vikend v maju v času Slovenskih dnevov knjige organizirala 4 manjše knjižne sejme – končno na zraku:

LJUBLJANA, vrt Društva slovenskih pisateljev
PET, 29. maj–NED, 31. maj (10.00–20.00)

KOPER, pred knjigarno Libris
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)
 
CELJE, pred knjigarno Antika
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)
 
NOVO MESTO, pred knjigarno Goga
PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)

Podrobnosti so dostopne v opisu dogodka na Facebooku.

Ned, 26. 4. 2020

SEJEM S KAVČA SE ZAHVALJUJE IN POZDRAVLJA

Sejem s kavča, knjižni sejem, ki se je ob svetovnem dnevu knjige letos zgodil na spletu, je povezal založnike in sprožil vseslovensko akcijo v podporo slovenskemu založništvu.

Neverjetno lepo je, da se je glas o spletnem sejmu knjig v kratkem času tako hitro razširil in naletel na velik odziv, ki se je vsak dan beležil v odličnem obisku strani in naročenih knjigah – založniki so jih prvi dan komajda uspeli pakirati!

V sejemskih dneh smo skupaj zabeležili 9000 posameznih obiskov spletne strani. 

Najprej se zahvaljujemo vsem medijem in posameznikom, ki ste bistveno pripomogli k širjenju glasu o sejmu, nato, bistveno, vsem, ki ste v teh dneh obiskali sejem in naročili kakšno knjigo in podprli slovenske knjižne ustvarjalce. Zahvala gre tudi založnikom, ki ste skrbno in hitro sprejemali naročila knjig ter pripravljali in odpošiljali pakete.Upamo, da ste naročene knjige že prejeli in da je branje dobro. Odzive ob prejetih paketih knjig lahko delite s ključnikom #sejemskavča ali nam jih posredujete na pisarna@mestoliterature.si.

Spletni sejem Knjige n@ recept v organizaciji ZRC SAZU, ki je povezal predvsem humanistične in družboslovne založbe, deluje še do 2. maja. Vabljeni!

Sejem s kavča se je zaključil v veselem in hvaležnem razpoloženju.
Štiridnevna akcija ni rešila sveta, je pa pokazala, da je povezovanje ključnega pomena in solidarnost med nami velika. Hvala vsem!


Ob koncu sejma vzklikamo – še naprej obiskujmo spletne knjigarne, kupujmo in berimo knjige!

Veliko dobrega in pozdrav v praznike,
ekipa Sejma s kavča

Sre, 22. 4. 2020

SEJEM S KAVČA23.–26. april

Kupimo knjigo, podprimo slovenske založbe – od doma!
Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki vabimo na SEJEM S KAVČA, spletni knjižni sejem.

Ni samoumevno, da imamo dobre knjige. Domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in ostale ustvarjalce lahko podpremo z nakupom.

Zato ob svetovnem dnevu knjige POZIVAMO K NAKUPU KNJIG. Vsaj ene.

#sejemskavča
#kupiknjigo

 

Sre, 18. 3. 2020

Literatura prihaja v vaše dnevne sobe!Napovednik spletnih literarnih dogodkov

Globalni pohod koronavirusa je ustavil tudi lokalne literarne dogodke, ki smo jih napovedovali na tem mestu.

Kljub splošnemu zatišju družabnega življenja pa literarno dogajanje v mestu ni povsem zamrlo, temveč se iz javnih prostorov deloma seli v dnevne sobe. 
Torej, kam na literaturo danes? 
Ostanite doma in še naprej spremljajte literarne dogodke. Ti po novem prihajajo k vam. 

Vsi, ki dogodke pripravljate, napovedi še naprej pošiljajte na: pisarna@mestoliterature.si.

Držite se, tudi dobrih knjig!
 

Čet, 5. 3. 2020

Mini knjižni osmomarčevski sejem do nedelje na Vodnikovi domačiji

Do nedelje bodo knjige ženskih avtoric na voljo na Vodnikovi domačiji Šiška, 8. marca pa od 10.00 ure na nedeljskem bolšjaku na Bregu.

Ženskam v svojem življenju in sebi podarite knjigo!