Pon, 21. 3. 2022

Ljubljanski pesniški maraton in pop up knjigarna poezijeOb Svetovnem dnevu poezije!

Odličen izbor pesniških zbirk po ugodnih cenah
21.–31. marec 2022 v POP UP KNJIGARNI POEZIJE
ob Ljubljanskem pesniškem maratonu in Svetovnem dnevu poezije


Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature ob svetovnem dnevu poezije pripravlja mini knjigarno s 60 pesniškimi zbirkami po ugodnih cenah. Mini knjigarna bo 21. marca najprej spremljala Ljubljanski pesniški maraton, nato bo do konca meseca postavljena na Vodnikovi domačiji Šiška.

Več informacij.

Ljubljanski pesniški maraton ob svetovnem dnevu poezije bo potekal na petih različnih lokacijah.

Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature ob svetovnem dnevu poezije v začasni mini knjigarni spodbuja k nakupu in branju poezije.

Ob 21. marcu (si) podari pesniško zbirko in podpri domačo ustvarjalnost!

Sre, 16. 2. 2022

Literarni 8. marecOb 8. marcu podari knjigo ali ilustracijo in se sprehodi po ženski literarni Ljubljani

Ob 8. marcu podari knjigo ali ilustracijo!
Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature in Galerija Vodnikove domačije ob 8. marcu v začasni mini knjigarni in prodajni razstavi ilustracij nudita in spodbujata k nakupu knjig ter ilustracij avtoric.
1.–8. marec 2022 v Galeriji Vodnikove domačije
PON–PET (10.00–19.00)

Sprehod po ženski literarni Ljubljani
V sodelovanju z zavodom Urbana vrana vabimo na osmomarčevsko brezplačno kulturno-turistično turo, posvečeno ženskam v književni umetnosti. Skozi življenja in dela (tudi sodobnih) slovenskih avtoric nas bo v nedeljo, 6. marca, vodila Pia Skušek.
Brezplačno vodstvo
NED, 6. 3. / 17:00 - 19:00
Zbor: Ljubljana, Breg 10

Sre, 9. 2. 2022

Prijave za ljubljanski pisateljski rezidenci Writer in the Park v Švicariji so zaključenePrispelo je kar 110 prijav

Na naš naslov je prispelo kar 110 prijav iz drugih mest literature z vsega sveta, kar je od leta 2018, ko smo začeli rezidenčni program, rekord!

Zdaj je na vrsti naša tričlanska žirija, ki bo izjemno zanimive prijave pregledala in izbrala rezidenta za majski in novembrski enomesečni termin.

Z rezidenčnim programom spodbujamo sodelovanje in povezovanje z avtorji iz drugih mest literature ter na ta način nudimo odprt prostor za ustvarjanje in vključevanje v lokalno literarno krajino.

Tor, 8. 2. 2022

Nagrado Prešernovega sklada za leto 2022 je prejela Anja Štefan!Nagrada za literarno ustvarjanje v zadnjih treh letih

Pesnica in pisateljica Anja Štefan je za literarno ustvarjanje v zadnjih treh letih (posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica) prejela nagrado Prešernovega sklada. 

Čestitamo njej ter vsem ostalim Prešernovim nagrajencem!

Sre, 2. 2. 2022

Med nominiranci za Dublin Literary Award sta Mazohistka in FigaObjavljen je začetni seznam nominirancev za nagrado, ki jo podeljujejo dublinske knjižnice

Med nominiranci sta tudi dva slovenska romana, Mazohistka (The Masochist) Katje Perat, ki so ga predlagali v Mariborski knjižnici, ter Figa (The Fig Tree) Gorana Vojnovića, ki so jo predlagali v Mestni Knjižnici Ljubljana in Mestni Knjižnici Rijeka.

Obe deli sta v angleškem prevodu izšli pri založbi Istros Books.

Čestitke obema avtorjema, pa tudi založnikom in prevajalcema! 

Sre, 5. 1. 2022

Mlado peroMesečna celostranska rubrika v tiskani izdaji časopisa Delo

Predstavitve mladih pisk in piscev.
Razmisleki o literaturi mlajših generacij.


VABILO K SODELOVANJU

Mlade avtorice in avtorji ter kritiki in kritičarke svoja besedila (do pet strani poezije, proze, dramatike ali kritiških besedil) do 31. januarja 2022 pošljite na pia.prezelj@divjamisel.org.

Pon, 3. 1. 2022

Barcelona je znova zagnala program Montserrat RoigDodelitev sredstev avtorjem in avtoricam katerekoli zvrsti in v katerem koli jeziku, ki so do zdaj izdali vsaj eno knjigo

S temi sredstvi se odpira izjemna priložnost dvomesečnega ustvarjanja v kulturnem prostoru v mestu (knjižnice, muzeji ipd.). 

Sredstva so namenjena za 20 avtorjev oz. avtoric. Vsak prejme po 3000 evrov.

Prijave so odprte do 27. januarja.

Več o tem najdete na povezavi. Če imate kakršnekoli pomisleke ali vprašanja, se lahko obrnete tudi na nas.

Sre, 15. 12. 2021

Nodierovo nagrado je prejela Ana Barič Moder za prevod romana Priročnik za izgnance Veliborja ČolićaNagrada za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino

Ana Barič Moder je prejela nagrado za prevod romana Priročnik za izgnance Veliborja Čolića, ki je lani izšel pri Založba Goga.

"Njeno prevajalsko delo je kreativna gesta, saj se praviloma loteva zahtevnejših literarnih besedil, v katerih sta jezikovna dovršenost in intelektualna razsežnost enako pomemben in zahteven izziv," je zapisala komisija. 

Čestitamo!