Sre, 5. 1. 2022

Mlado peroMesečna celostranska rubrika v tiskani izdaji časopisa Delo

Predstavitve mladih pisk in piscev.
Razmisleki o literaturi mlajših generacij.


VABILO K SODELOVANJU

Mlade avtorice in avtorji ter kritiki in kritičarke svoja besedila (do pet strani poezije, proze, dramatike ali kritiških besedil) do 31. januarja 2022 pošljite na pia.prezelj@divjamisel.org.

Pon, 3. 1. 2022

Barcelona je znova zagnala program Montserrat RoigDodelitev sredstev avtorjem in avtoricam katerekoli zvrsti in v katerem koli jeziku, ki so do zdaj izdali vsaj eno knjigo

S temi sredstvi se odpira izjemna priložnost dvomesečnega ustvarjanja v kulturnem prostoru v mestu (knjižnice, muzeji ipd.). 

Sredstva so namenjena za 20 avtorjev oz. avtoric. Vsak prejme po 3000 evrov.

Prijave so odprte do 27. januarja.

Več o tem najdete na povezavi. Če imate kakršnekoli pomisleke ali vprašanja, se lahko obrnete tudi na nas.

Sre, 15. 12. 2021

Nodierovo nagrado je prejela Ana Barič Moder za prevod romana Priročnik za izgnance Veliborja ČolićaNagrada za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino

Ana Barič Moder je prejela nagrado za prevod romana Priročnik za izgnance Veliborja Čolića, ki je lani izšel pri Založba Goga.

"Njeno prevajalsko delo je kreativna gesta, saj se praviloma loteva zahtevnejših literarnih besedil, v katerih sta jezikovna dovršenost in intelektualna razsežnost enako pomemben in zahteven izziv," je zapisala komisija. 

Čestitamo! 

Tor, 7. 12. 2021

BON21 V PROSTORIH KNJIGE Seznam knjigarn

Založnice in založnike smo povprašali po možnosti unovčitve bonov v njihovih knjigarnah ter ugotovili, da večina založnikov s svojo šifro dejavnosti ne izpolnjuje pogojev za unovčitev bona 21. Kljub temu so knjige mnogih založb dostopne v knjigarnah po Sloveniji, kjer je kot osnovna dejavnost registrirana prodaja knjig in se jih lahko v fizičnih trgovinah dobi na bon. Na spletnih straneh bona praviloma ni mogoče unovčiti.

Posredujemo seznam knjigarn, kjer je to mogoče: 
Knjigarna Beletrina
Knjigarna Celjske Mohorjeve
Knjigarne DZS
Knjigarne Felix
Knjigarna Galarna
Knjigarna Libris
Knjigarna Sanje
Knjigarna VBZ
Prodajalne Mladinske knjige
Vodnikova domačija Šiška
Zavod Emanat

Minimalni znesek za nakup z bonom je 50 evrov. Ko nameravate v knjigarnah unovčiti BON21, s seboj prinesite obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in izpolnjene obrazce, ki jih najdete na Fursovi spletni strani.

Sre, 1. 12. 2021

Writer in the ParkLiterarna rezidenca Ljubljane, Unescovega mesta literature

Ljubljana se je leta 2015 pridružila mednarodni mreži Unescovih mest literature, ki povezovanje, spoznavanje in sodelovanje med avtoricami in avtorji spodbujajo tudi prek rezidenčnih programov. V Ljubljani smo v sodelovanju s Švicarijo leta 2018 odprli rezidenco Writer in the Park, na katero se lahko prijavljajo piske in pisci drugih mest literature; slovenske avtorice in avtorji pa so vsako leto vabljeni k prijavam v tuja rezidenčna mesta, kot so Angoulême, Barcelona, Bucheon, Dunedin, Heidelberg, Iowa City, Krakov, Manchester, Melbourne, Norwich, Nottingham, Praga, Reykjavik in številna druga.

Tudi za leto 2022 razpisujemo dve rezidenčni mesti (enomesečni rezidenci v Švicariji, maj in november 2022) za pisatelje in pisateljice drugih mest literature.  

Več informacij.

Pon, 22. 11. 2021

VRATA ODPIRA 37. SLOVENSKI e-KNJIŽNI SEJEM Od 22. novembra do 5. decembra

K nakupu knjig s prijaznimi sejemskimi cenami v teh dneh vabijo številni založniki.

Spodbujamo in vabimo k pregledu ponudb in nakupom!

Nekaj povezav v spletne trgovine založnikov je zbranih tukaj.

Pon, 22. 11. 2021

Nagrado za najboljši literarni prvenec je prejela Natalija Milovanović za knjigo Samoumevno

Nagrado za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021 je prejela Natalija Milovanović za knjigo Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021) 

Nagrajeno knjigo Natalije Milovanović je izbrala žirija v sestavi Suzane Tratnik, Boruta Gombača in Diane Pungeršič.

Utemeljitev žirije je dostopna na spletni strani Društva slovenskih pisateljev.

Čestitamo nagrajenki!!

Pon, 15. 11. 2021

Razglašene so letošnje prejemnice priznanja zlata hruška! Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak kakovostnim knjigam za otroke

V kategoriji za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo je s Skrivnim društvom KRVZ (Mladinska knjiga) slavila Simona Semenič. O knjigi, ki jo je z ilustracijami opremila Tanja Komadina, je komisija med drugim zapisala, da je "sveža v mnogih ozirih: stilno, zgodbeno, sporočilno in jezikovno" ter da je delo "večsmerno, veččutno, večžanrsko, slogovno izredno pestro in prežeto s humorjem".

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga je komisija namenila knjigi Osamosvojitev (Miš založba) avtorice Nataše Strlič in ilustratorja Damijana Stepančiča

V kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga je strokovna komisija priznanje namenila romanu 35 kil upanja (Mladinska knjiga) Anne Gavalda v prevodu Borisa Jukića ter stripu Ana in Froga: Bi čigumi? (Vigevageknjige) Anouk Ricard v prevodu Andreje Bajt

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga prejme knjiga Čebele (Mladinska knjiga), ki jo je napisal Wojciech Grajkowski in ilustriral Piotr Socha, za prevod je poskrbela Staša Pavlović

Čestitke vsem nagrajencem in nagrajenkam!