Pon, 23. 10. 2023

Narativi preživetja z gostjo Alenko Zupančič v Frankfurtu


V okviru gostovanja Slovenije kot častne gostje je na knjižnem sejmu v Frankfurtu potekal tudi pogovor “Narativi preživetja” v organizaciji Ljubljane, Unescovega mesta literature. Pogovor je bil prvi v predvidenem nizu letnih pogovorov mreže mest literature, ki bodo na največjem knjižnem sejmu na svetu reflektirali vlogo literature v sodobni družbi v kontekstu skupnih vrednot, kot sta svoboda govora in založniška raznolikost. Tokrat sta se pogovarjala slovenska filozofinja Alenka Zupančič in Aljoša Pužar kot moderator. Islandski pisatelj Sjón je moral udeležbo žal odpovedati.

Resnica ni zgolj preprosto dejstvo, je povedala Alenka Zupančič, ki je dan prej v nabito polni predavalnici sodelovala tudi na zgodovinskem soočenju ljubljanske šole psihoanalize in nemških kolegov, predstavnikov frankfurtske šole. Kajti resnica, ki je onkraj vprašanja natančnosti, ima strukturo fikcije. A čeprav jo izražamo z besedami, ne gre za relativizacijo (moja zgodba proti tvoji), kar je še posebej pomembno v luči trenutnih geopolitičnih konfliktov, ki so bistveno zaznamovali tudi letošnji knjižni sejem v Frankfurtu.

V navezavi na spodbujanje raznolikosti v literaturi in svobode govora kot temeljnih vrednot mreže Unescovih mest literature je Alenka Zupančič komentirala, da bi nas svoboda govora pravzaprav morala varovati pred tistimi, ki si lastijo moč, a se je v času cinične politične korektnosti priključila splošnemu spektaklu niča, ki nam onemogoča, da bi sploh videli resnico.

Zaradi čedalje bolj prisotne samocenzure ključni problemi na videz izginejo, ne da bi se karkoli zares spremenilo – le naša sposobnost za kritično soočanje se je zmanjšala, kar pa je povezano tudi z bolj površinskim branjem politično preveč korektnih tekstov, ki nas sploh ne morejo več pripraviti na resnični svet. Simptom našega časa je, da ravnamo ignorantsko, tudi če se resnice zavedamo, na primer v kontekstu podnebne krize, ki jo namesto z radikalnimi spremembami rešujemo z birokracijo.

Ta mreža birokratskih predpisov, ki nam pomaga pozabiti na probleme, je povsem po volji politične desnice, ki si je v perverznem preobratu prilastila celo smeh, je povedala Alenka Zupančič. Medtem ko so politiki, ki se norčujejo iz samih sebe, kršijo lastna pravila in se obnašajo kot opozicija, povzročili, da so transgresije po novem postale domena desnice, se levica pravzaprav ukvarja z reševanjem spodobnosti. Na levici se je nekaj izgubilo, je povedala Zupančič, saj je željo kot takšno v turobnem političnem vzdušju zamenjal perverzni užitek v spektaklih katastrof.

Pon, 7. 8. 2023

Poletje na platnu in med platnicamiUtopije prihodnosti

FESTIVAL Poletje na platnu in med platnicami
Utopije prihodnosti
Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova
8.–13. avgust 2023.

• projekcije filmov
• pogovori o knjigah, filmih in temah, ki jih odpirajo
• pop-up knjigarna

Pogovori se začnejo ob 20h, projekcije ob 21h. 
Knjigarna obratuje od 19h do 21h. 

Se vidimo v letnem kinu na muzejski ploščadi!

Celoten program festivala: POLETJE NA PLATNU IN MED PLATNICAMI: UTOPIJE PRIHODNOSTI

Pogovori o(b) literaturi in filmih:
9. 8. Pogovor: ekologija, ekokritika / Tanja Badalič Volk in Vesna Liponik, vodi Nežka Struc
10. 8. Predavanje: odrast / dr. Jože Vogrinc
11. 8. Pogovor: literatura in vojna / Jedrt Maležič in Samanta Hadžić Žavski, vodi Silvija Žnidar
12. 8. Pogovor: umetna inteligenca / Jernej Županič, vodi Martin Justin

Tor, 4. 7. 2023

Mednarodna rezidenca v PragiPraga, Unescovo mesto literature, je objavila razpis za dvomesečne rezidence

Na voljo so dvomesečne rezidence za kar 8 avtorjev oz. avtoric za leto 2024.

Rezidence so finančno pokrite v celoti: potni stroški, štipendija in nastanitev v Kafkovi hiši.

Rok za oddajo vlog je 31. avgust 2023.

Več informacij in razpisne pogoje najdete tu.

Tor, 13. 6. 2023

Knjižni sejem na vrtu Društva slovenskih pisateljev in pisateljicNajprijetnejši knjižni sejem vabi še zadnjič letos!

KNJIŽNI SEJEM NA ZRAKU
Vrt Društva slovenskih pisateljev in pisateljic
3 DNI, več kot 30 založb, od jutra do večera:)
PET, 16. JUNIJ – NED, 18. JUNIJ (10.00–20.00)


Tik pred vstopom v poletje v okviru 28. Slovenskih dnevov knjige znova razprostiramo stojnice, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar v tem trenutku lahko ponudijo slovenski založniki in založnice. Po sejemskih cenah, za dolga in dobra poletna branja!
Sejem se bo odvijal na šarmantnem vrtu sredi Ljubljane, na vrtu Društva slovenskih pisateljev in pisateljic, kjer se bo na odru pet dni odvijal tudi program Slovenskih dnevov knjige, ki ga pripravljajo na Društvu slovenskih pisateljev.

Odprite poletje z izborom najboljših knjig!

Sodelujoče založbe:
Anksio, Bajalka, Beletrina, Črna skrinjica, Desa Muck Blažina, DZS, d. d., Grafenauer založba, Graffit, Grlica, Hart založba, Kooperativa THD (Založba /*cf., Sophia, Krtina, SH, DTP),
KUD AAC Zrakogled, KUD Logos, KUD Police Dubove in Društvo humanistov Goriške, KUD Sodobnost International, LUD Literatura & LUD Šerpa, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Modrijan. ŠKUC in CSK, SLOGI, Knjižnica MGL, EMANAT, MASKA, Slovenska matica, Strip.art.nica Buch, Stripburger / Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Založba Didakta, Založba Emily June Novels, Založba Goga, Založba Malinc, Založba Sanje, Založba UMco / Revija Bukla, Založba VBZ Ljubljana, Založba Vida/Ocean, Založništvo tržaškega tiska, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Znanstvena založba Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU, Založba ZRC.

V primeru dežja knjižnega sejma ne bo, program pa se seli v prostore Društva slovenskih pisateljev.
 

Sre, 10. 5. 2023

Generalna skupščina CEATL v LjubljaniDruštvo slovenskih književnih prevajalcev praznuje 70. obletnico in več kot 40 delegatov in delegatk

Društvo slovenskih književnih prevajalcev bo ob svoji 70. obletnici med 17. in 20. majem 2023 na generalni skupščini Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL gostilo več kot 40 delegatov in delegatk književnoprevajalskih društev iz vse Evrope, od Islandije do Bolgarije. Svet je bil neformalno ustanovljen konec osemdesetih let, že leta 1991 pa se je na skupščini na otoku Procida vanj vključilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev, s čimer je DSKP postal tudi eden najstarejših aktivnih članov. Uradno je bil CEATL registriran v Belgiji leta 1993, danes, ob svoji 30. obletnici formalnega delovanja, pa povezuje kar 36 društev iz 29 držav in s tem približno 10.000 književnih prevajalcev.

Namen CEATL-a je povezovanje književnoprevajalskih društev, zbiranje podatkov o delovnih pogojih in gmotnem položaju književnih prevajalcev, o spoštovanju avtorskih pravic, izobraževanju prevajalcev ipd. Obenem aktivno spremlja evropsko zakonodajo, iniciative in aktualne teme na področju književnega prevajanja ter na mednarodni ravni zagovarja boljšo obravnavo književnoprevodnega in avtorskega dela.

DOGODKA
Četrtek, 18. 5. 2023 ob 18.30 Švicariji: Čez meje jezika v brezmejnost sveta ‒ Izbrani glasovi slovenske književnosti z gosti Veroniko Simoniti, Goranom Vojnovićem, Anjo Zag Golob in Sebastijanom Pregljem. Pogovor bo vodila Simona Solina. Odlomke iz del bosta v angleščini interpretirala Rawley Grau in Valerija Lah Peternel. Prireditev bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Gostitelj dogodka je Mestna občina Ljubljana. 

Petek, 19. 5. 2023 ob 18. 30 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki: Književno prevajanje med domišljijo in 'botizacijo' z gosti dr. Špelo Vintar, dr. Simonom Krekom, mag. Gregorjem Strojinom in mag. Cécile Deniard (Francija). Pogovor bo vodila dr. Katja Zakrajšek. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Partnerja dogodka sta Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS in Tehniški muzej Slovenije.

Sre, 12. 4. 2023

Knjižni sejem na zraku 22. 4. ponovno v parku ZvezdaNajprijetnejši knjižni sejem v središču Ljubljane


Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je tudi pri nas povezan z nakupovanjem in podarjanjem knjig. Sejem je odlična priložnost, da se z obiskom in druženjem skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig.

V parku Zvezda bodo od jutra do noči razprostrte stojnice in mize 50 založb, obložene z najboljšim, kar lahko ponudijo. Za sejem pripravljajo poseben izbor knjig – tudi s popusti –, med njimi številne knjižne novosti. Številni bodo prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in podpisovanje knjig.

Vabimo na celodnevni knjižni sejem in spodbujamo:

Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige!


Datum:
sobota, 22. 4. 2023, od 10.00 do 22.00

Lokacija:
Ljubljana, park Zvezda


Za objave na družabnih omrežjih smo pripravili tudi predloge s podobo sejma, ki si jih lahko pretočite in jih po svoje dopolnite.
 
Program na sejemskem odru

10.00
Glasbena budnica: Brencl banda

11:00
Predstavitev knjige (VigeVageKnjige)
Dora Kaštrun: Žabci, 2. del
Z avtorico se pogovarja urednica knjige Anja Zag Golob.

12.00
Pogovor in branje odlomkov
In memoriam: Dubravka Ugrešić
Berejo Tanja Božić, Dijana Matković, Lidija Dimkovska in Đurđa Strsoglavec.
S Svetlano Slapšak se pogovarja Sašo Puljarević.
Pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

13.00
Predstavitev revije (Društvo goriških humanistov)
Revija Razpotja: Ritual
Uredništvo in pisci_ke predstavijo novo tematsko številko.

14.00
Predstavitev knjige (Založba Goga)
Vinko Möderndorfer: Samota
Z avtorjem se pogovarja Carmen L. Oven.

15.00
Predstavitev knjige (Mladinska knjiga)
Metod Pevec: Greh
Z avtorjem se pogovarja Matevž Oven Brecelj.

16.00
Predstavitev knjige (Založba Vida)
Jernej Sever, Nina Kokelj: Legenda o varuhih življenja
Knjigo predstavljata avtorja.

17.00
Predstavitev knjige (Založba UMco)
Lucijan Zalokar: Dirka od bloka do drevesa:
morala, doping in nevednost
Z avtorjem se pogovarja Klemen Lah.

18.00
Predstavitev knjige (Založba /*cf.)
Evelio Rosera: Vojske
O knjigi kolumbijskega avtorja s prevajalko Tino Malič.

19.00
Pesniško branje z improviziranim zvočenjem
Avtorji in avtorice založbe Črna skrinjica
Povezuje Dejan Koban.


Vstop v Noč knjige
organizira založba Sanje

20.00
Vse mir je
pesniški recital

21.00
Zaključni koncert: Alja Petric
sferična glasba


 
Sejem na zraku v sodelovanju s številnimi založniki organizirata pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature in ekipa Noči knjige (Založba Sanje) s podporo Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS.

Sre, 12. 4. 2023

ČUDEŽNA KLOP z zgodbami otrok Vabljeni na vrt društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, otvoritev bo v soboto, 15. 4. 2023, ob 11.00

ČUDEŽNA KLOP ob pritisku na izbran gumb v poslušanje prinese zgodbo. Med 15. 4. in 31. 5. 2023 boste lahko prisluhnili šestim zgodbam otrok:

1. Mlada kraljična gre iz gradu
   Pripoveduje: Zora, 4 leta
2. O raku z bisernim prstanom
  Pripoveduje: Lucija, 7 let
3. Žabica najde kovanček
  Pripoveduje: Lola, 7 let
4. Veverica in volk
  Pripoveduje: Patricija, 5 let
5. Lisica in laži
   Pripoveduje: Ana, 8 let
6. Gospod Začetek
  Pripoveduje: Fran, 7 let

Pridite, izberite, prisluhnite!Zvočna instalacija na vrtu Društva slovenskih pisateljev je stalni prostor, kjer literaturo lahko poslušamo. Kurirani izbori prinašajo raznolike literarne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu. Odprli smo jo maja 2021 v okviru Festivala Fabula, oblikovala jo je ekipa Prostorož. Tokrat vabimo k poslušanju zvočnih vsebin v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in v sodelovanju s Pravljičnim studiem. 

Projekt Pravljični studio Vodnikove domačije razvija pripovedovalska orodja, dejavnosti in vsebine, s katerimi raziskuje svet pripovedovanja in pravljic, v njem pa imajo glavno pripovedovalsko besedo otroci.  V okviru projekta nastaja tudi zvočna knjižnica posnetkov zgodb otrok in  izboru teh lahko prisluhnete tudi na Čudežni klopi. 

Program zvočne instalacije Tukaj poslušamo literaturo upravlja in kurira pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, tokrat v sodelovanju s Pravljičnim studiem v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI.

Foto: Domen Pal

Sre, 22. 2. 2023

Fabula – Festival Literature sveta praznuje 20. obletnicoOd 1. do 30. marca

Danes so predstavniki Beletrine v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavili letošnji Festival Literature sveta – Fabula, ki praznuje že 20. obletnico. Festival bo pod naslovom “(re)konstrukcije spomina” potekal od 1. do 30. marca v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Letošnji osrednji gostje so mednarodno uveljavljeni pisatelji José Luís Peixoto, Laszló Krasznahorkai, Cristina Morales, Oksana Zabužko in Tatiana Țîbuleac. V sklopu Fabule v teoriji bosta nastopila Bernardine Evaristo in Antonio Scurati

Odlomke lahko že zdaj poslušate s pomočjo instalacije Glasovi Fabule na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Podroben program je objavljen na spletni strani festival-fabula.org.

Bogat spremljevalni program letošnjega festivala bo zajemal tudi sklope

  • Fabula Hub (ki predstavlja perspektivna imena),
  • Fabulin izbor (predstavitve slovenskih avtorjev po izboru literarnih kritikov: Ana Marwan, Ajda Bračič, Dušan Šarotar, Anja Mugerli, Miklavž Komelj, Jernej Županič in Anja Radaljac),
  • Mlada Fabula (delavnice kreativnega pisanja in druge dejavnosti za otroke in mladino),
  • Fabula polis (ulična razstava, bralne matineje za starejše, interaktivna instalacija v Cukrarni, sprehod po ženski literarni Ljubljani, instalacija Glasovi Fabule idr.)
  • Fabula izven literature (razstave, filmske projekcije, odrski dogodki v Drami in Mini teatru
Vabljeni!