Sre, 12. 4. 2023

ČUDEŽNA KLOP z zgodbami otrok Vabljeni na vrt društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, otvoritev bo v soboto, 15. 4. 2023, ob 11.00

ČUDEŽNA KLOP ob pritisku na izbran gumb v poslušanje prinese zgodbo. Med 15. 4. in 31. 5. 2023 boste lahko prisluhnili šestim zgodbam otrok:

1. Mlada kraljična gre iz gradu
   Pripoveduje: Zora, 4 leta
2. O raku z bisernim prstanom
  Pripoveduje: Lucija, 7 let
3. Žabica najde kovanček
  Pripoveduje: Lola, 7 let
4. Veverica in volk
  Pripoveduje: Patricija, 5 let
5. Lisica in laži
   Pripoveduje: Ana, 8 let
6. Gospod Začetek
  Pripoveduje: Fran, 7 let

Pridite, izberite, prisluhnite!Zvočna instalacija na vrtu Društva slovenskih pisateljev je stalni prostor, kjer literaturo lahko poslušamo. Kurirani izbori prinašajo raznolike literarne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu. Odprli smo jo maja 2021 v okviru Festivala Fabula, oblikovala jo je ekipa Prostorož. Tokrat vabimo k poslušanju zvočnih vsebin v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in v sodelovanju s Pravljičnim studiem. 

Projekt Pravljični studio Vodnikove domačije razvija pripovedovalska orodja, dejavnosti in vsebine, s katerimi raziskuje svet pripovedovanja in pravljic, v njem pa imajo glavno pripovedovalsko besedo otroci.  V okviru projekta nastaja tudi zvočna knjižnica posnetkov zgodb otrok in  izboru teh lahko prisluhnete tudi na Čudežni klopi. 

Program zvočne instalacije Tukaj poslušamo literaturo upravlja in kurira pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, tokrat v sodelovanju s Pravljičnim studiem v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI.

Foto: Domen Pal

Sre, 22. 2. 2023

Fabula – Festival Literature sveta praznuje 20. obletnicoOd 1. do 30. marca

Danes so predstavniki Beletrine v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavili letošnji Festival Literature sveta – Fabula, ki praznuje že 20. obletnico. Festival bo pod naslovom “(re)konstrukcije spomina” potekal od 1. do 30. marca v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Letošnji osrednji gostje so mednarodno uveljavljeni pisatelji José Luís Peixoto, Laszló Krasznahorkai, Cristina Morales, Oksana Zabužko in Tatiana Țîbuleac. V sklopu Fabule v teoriji bosta nastopila Bernardine Evaristo in Antonio Scurati

Odlomke lahko že zdaj poslušate s pomočjo instalacije Glasovi Fabule na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Podroben program je objavljen na spletni strani festival-fabula.org.

Bogat spremljevalni program letošnjega festivala bo zajemal tudi sklope

  • Fabula Hub (ki predstavlja perspektivna imena),
  • Fabulin izbor (predstavitve slovenskih avtorjev po izboru literarnih kritikov: Ana Marwan, Ajda Bračič, Dušan Šarotar, Anja Mugerli, Miklavž Komelj, Jernej Županič in Anja Radaljac),
  • Mlada Fabula (delavnice kreativnega pisanja in druge dejavnosti za otroke in mladino),
  • Fabula polis (ulična razstava, bralne matineje za starejše, interaktivna instalacija v Cukrarni, sprehod po ženski literarni Ljubljani, instalacija Glasovi Fabule idr.)
  • Fabula izven literature (razstave, filmske projekcije, odrski dogodki v Drami in Mini teatru
Vabljeni!

Tor, 21. 2. 2023

Izbrani sta gostji letošnje pisateljske rezidence v Ljubljani

Za letošnjo pisateljsko rezidenco v Švicariji v Ljubljani se je potegovalo več kot 60 prijaviteljev iz več kot 25 Unescovih mest literature iz vsega sveta. Gostji, ki ju je izbrala tričlanska komisija, sta Yaiza Berrocal (Barcelona, Španija) in Ayesha Raees (Lahore, Pakistan).

Yaiza Berrocal (1991) je katalonska pisateljica in dramatičarka. Izdala je romaneskni prvenec, ki ga je kritika sprejela z navdušenjem, in objavila dve drami, od katerih je bila ena nagrajena z nagrado za najboljšo dramo in nagrado Calderón de la Barca. Berrocal trenutno pripravlja drugi roman, v katerem raziskuje družbene tranzicije, predvsem v demokracijo in neoliberalizem, in njihov vpliv na intimna življenja posameznikov, predvsem mladih pisateljev, ki so odraščali na začetku 21. stoletja v Španiji in drugod po Evropi.
 

Ayesha Raees (1994) je pesnica iz Pakistana, ki trenutno živi med pakistanskim mestom literature Lahore in New Yorkom, kjer dela kot članica uredniškega odbora pri Asian American Writers’ Workshop. Za pesniški prvenec, ki je bil nominiran za nagrado Forward Book, je prejela nagrado Broken River. Kot pravi, večino njenega pisanja zaznamuje koncept prostora, saj raziskuje, kako poetika razdalje in razseljevanja pomaga pri iskanju lastnega prostora, ukvarja pa se tudi s fotografijo, slikarstvom, videom, z dokumentarno poezijo in hibridnimi žanri na presečišču z vizualno umetnostjo.

Pon, 16. 1. 2023

Mednarodna rezidenca v Tartuju v EstonijiTartu, Unescovo mesto literature, je odprl prijave za dvomesečno rezidenco!

Rezidenca je razpisana za obdobje april–maj 2023.

Prijavite se lahko tako pisatelji in pisateljice ter prevajalke in prevajalci.

Izbrana rezidentka oz. rezident prejme 600 evrov štipendije plus do 350 evrov za stroške potovanja do Tartuja in nazaj.

Rok za oddajo vlog je 15. februar 2023!

Več informacij in razpisne pogoje najdete tu. 

Pon, 14. 11. 2022

Nominirane knjige za najboljši prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma

Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma:

Ajda Bračič: Leteči ljudje (LUD Literatura. 2022)  
Adriana Kuči: Ime mi je Sarajevo (Litera, 2022)
Pino Pograjc: Trgetanje (Črna skrinjica, Literarno društvo IA, 2022)
Veronika Razpotnik: Krekspot na požarnih štengah (Književno društvo Hiša poezije, 2021)
Selma Skenderović: Zakaj molčiš, Hava? (JSKD, 2021)

Utemeljitev žirije.

Čestitamo in se vidimo na 38. Slovenskem knjižnem sejmu!

Sre, 9. 11. 2022

Film bar: Festivalska filmska knjigarna V času festivala Liffe (9.–19. november 2022)

Festivalska filmska knjigarna Film bar v času festivala Liffe ponuja prostor za druženje, ki filmsko izkušnjo podaljša z refleksijo.

Na meniju knjižnega bara so tematske knjižne mešanice domačih in tujih knjig, povezanih s filmom. Bar v nakup ponuja tudi izbore knjig 5 povabljenih poznavalcev in poznavalk (5 po izboru Simona Popka, Petre Meterc, Ane Šturm, Andreja Špraha in Sama Ruglja) ter ter knjige, povezane s festivalskim programom.

Ogledi filmov se nadaljujejo z nakupom in branjem knjig!
-----------------------------------
Film bar, festivalska knjigarna v času festivala Liffe
9.–19. november 2022
Drugo preddverje Cankarjevega doma
Vsak dan (15:00–21:30)
-----------------------------------
Film bar v sodelovanju s festivalom Liffe in založniki odpira in v njem streže pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Pon, 7. 11. 2022

Anna CieplakDruga letošnja gostja literarne rezidence Writer in the Park

Novembra je v Ljubljani Anna Cieplak, druga in zadnja letošnja gostja mednarodne literarne rezidence Writer in the Park, ki jo v Švicariji organizira Ljubljana, Unescovo mesto literature. 

Anna Cieplak (1988) je poljska pisateljica, prejemnica Conradove in Gombrowiczeve nagrade, njeno delo pa je bilo nominirano tudi za nagrade Paszport Polityki, Nike in EUPL. Zanima jo predvsem družbeno angažirano pisanje, ki ga povezuje tudi z aktivizmom. V Ljubljani zaključuje novi rokopis.

Dobrodošla!

Pon, 7. 11. 2022

Jermanovo nagrado 2022 je prejela Anja NagličNagrada za prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je Jermanovo nagrado za leto 2022 podelilo prevajalki Anji Naglič za prevod zbirke esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja (Založba /*cf., 2021).

Prevajalka Anja Naglič se je že tretjič prevodno spoprijela s pomembnim nemškim mislecem iz prve polovice 20. stoletja Siegfriedom Kracauerjem. Pri Založbi /*cf. je izdala njegovo reprezentativno delo, zbirko esejev z naslovom Ornament množice.

Utemeljitev komisije.

Jermanova nagrada se od leta 2015 podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino. 

Čestitamo nagrajenki in založbi!