Tor, 27. 10. 2020

Mestna knjižnica LjubljanaIzposoja v času epidemije

Knjige v vaše naročje!

V Mestni knjižnici Ljubljana si lahko knjige navkljub epidemiji še vedno izposojate, na voljo pa sta osebni prevzem pred knjižnico in dostava po pošti.

Naročilo lahko oddate na spletni strani MKL, kjer najdete tudi podrobnosti o poteku izposoje.
 

Tor, 27. 10. 2020

Jenkova nagrada Branetu Mozetičuza zbirko Sanje v drugem jeziku

Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko preteklih dveh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je letos prejel Brane Mozetič za zbirko Sanje v drugem jeziku

Predsednica žirije Varja Balžalorsky Antić je o zbirki zapisala, da gre v njej za »raziskovanje odnosa med osebnim in političnim«, ki se v zbirki »prenese na najbolj intimno področje subjektovega sveta, v sanje. Skozi 46 sanjskih skic, izrisanih v pesmih v prozi, bralec_ka z veliko mero suspenza sledi nepredvidljivi logiki sanj, ki ji mora hočeš nočeš slediti tudi sanjajoči subjekt, ki je vselej tudi osrednji protagonist sanj. [...] S Sanjami v drugem jeziku je pesnik dosegel presežek glede na svoje dosedanje ustvarjanje in ustvaril eno najbolj vznemirljivih pesniških knjig v zadnjem času.«

Zbirka je izšla pri založbi ŠKUC in je naprodaj tudi v spletni knjigarni.

Sre, 2. 9. 2020

Sejem na zraku 3Ljubljana, 4.–6. 9. 2020, Novo mesto, 4.–5. 9. 2020

Med 4. in 6. septembrom so v Ljubljani in Novem mestu ob koncu poletja znova razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar ponujajo slovenski založniki. 
Priljubljeni Sejem na zraku, v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature  je – v sodelovanju s številnimi založbami – znova potekal na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani ter pred knjigarno Goga v Novem mestu. Knjige so s sejemskimi popusti predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti.

Podrobnosti o sodelujočih založbah in njihovih bralnih priporočilih so dostopne v opisu dogodka na Facebooku.

Pon, 6. 7. 2020

2. Poletje na platnu in med platnicami11.–16. 8. 2020, Ljubljana, letni kino Slovenske Kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova

Tudi letos sta Ljubljana, Unescovo mesto literature in Slovenska kinoteka organizirali Poletje na platnu in med platnicami, šest dni druženja na prostem z morilci, tatovi, knjigami in filmi. V sklopu festivala je vsak dan delovala tudi FILMSKA KNJIGARNA, ki je ponujala nabor kriminalk in knjig s področja filma. Dogodki so potekali v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani med 11. in 16. avgustom 2020. Brezplačno!

Podrobnosti o programu so dostopne v opisu dogodka na Facebooku.

Sre, 1. 7. 2020

Cankarjeva nagrada Sebastijanu Pregljuza roman V Elvisovi sobi

Letos je bila na Vrhniki prvič podeljena novoustanovljena Cankarjeva nagrada. Prejel jo je Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi (Goga, 2019).

Po besedah žirije je V Elvisovi sobi roman, »prelit s spominom na zgodovinske premike zadnjih let. Zgodba, v kateri se intimno prekriva s širšim družbenim dogajanjem, sovpada z obdobjem od konca sedemdesetih do osamosvojitve. […] Pregelj v romanu dobro zajame občutke generacije, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti. Njegova pisava je artikulirana in kaže nedvomno pripovedno veščino: ve, kaj hoče, in ve, kako to tudi povedati.«

Cankarjeva nagrada, ki so jo ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).

Sre, 1. 7. 2020

Kresnik Veroniki Simonitiza roman Ivana pred morjem

Nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, je letos prejela Veronika Simoniti za knjigo Ivana pred morjem (Cankarjeva založba, 2019). Nagrada je bila letos – v posebnih okoliščinah zaradi pandemije – podeljena že tridesetič, Veronika Simoniti pa je šele njena četrta prejemnica.

Kot je izjavila žirija, Veronika Simoniti »premika bralca po prostorih in časih, od Pariza do tukajšnjih krajev in Srbije, s spretnim plastenjem pripovedi, tudi menjavanjem slovničnih časov, ko je preteklo tisto večno, zapomljivo, in zato zahteva sedanjik, pripovedovalkina sedanjost pa pojema v minevanju in je torej popisana v pretekliku.«

Na svetovni dan knjige, 23. aprila, je od deseterice na situ ostala še peterica finalistov, poleg nagrajenke še Brane Cestnik (Sonce Petovione), Sebastijan Pregelj (V Elvisovi sobi), Suzana Tratnik (Norhavs na vrhu hriba) in Jiři Kočica (Izvirnik).

Pet, 19. 6. 2020

SEJEM NA ZRAKULjubljana, park Zvezda 19.–21. junij

Pred poletjem smo v središču mesta razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar vam slovenski založniki lahko ponudijo. Priljubljeni Sejem na zraku – ki je bil bržkone prva kulturna prireditev v živo po preklicu epidemije – se je vrnil. V sodelovanju s številnimi založbami je tokrat potekal na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda. 

Knjige so predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem so pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Vse sejemske dni so bili na sejmu prisotni tudi številni avtorji in avtorice, ki so podpisovali knjige. 

Podrobnosti o prireditvi so dostopne v opisu na Facebooku.