Sre, 4. 3. 2020

LitTransformer 2020Mednarodna prevajalska delavnica v Lvovu

V Lvovu, ukrajinskem Unescovem mestu literature, bo med 30. 5. in 8. 6. 2020 potekala že druga prevajalska delavnica LitTransformer. Letošnja tema, “Prevajanje mesta”, ima za izhodišče raziskovanje prevajanja kot “med-prostora, tj. ustvarjalne, obnovitvene gmajne, ki spodbuja odkrit dialog med različnimi jeziki in kulturami, ki sobivajo v naših mestih”. Udeleženci delavnice bodo prevajali poezijo iz izbranih mest literature, poslušali predavanja, izmenjevali izkušnje in debatirali o vzpostavljanju literarnih svetov skozi prizmo “spreminjajočih se identitet, jezikovnih trenj in spodletelih srečanj”.

Prijavijo se lahko tako uveljavljeni kot tudi uveljavljajoči se prevajalci, pogoj je dobro obvladanje angleščine. Organizator krije stroške hrane in nastanitve.

Rok za prijavo: 20. 3. 2020.

Prijavni obrazec in več informacij: https://cityofliterature.lviv.ua/en/littransformer-translating-the-city/

Sre, 19. 2. 2020

Rezidenca v KrakovuDva meseca v Vili Decius

Unescovo mesto literature Krakov (Poljska) je objavilo razpis za literarno rezidenco, na katero se lahko prijavijo pisatelji, pesniki in novinarji, pripravljeni napisati tudi tekst, ki se bo tako ali drugače nanašal na mesto. Trajanje vsake rezidence je dva meseca (1. 5.–30. 6. in 1. 9. –31. 10. 2020), v vsakem terminu bosta sprejeta dva gosta. Rezidenca vključuje žepnino in povračilo potnih stroškov. Pogoj za prijavo je vsaj ena knjižna objava.

Rok za oddajo vlog je 29. 2. 2020.

Prijavni obrazec in več informacij na https://www.facebook.com/events/226754418334153/ ali http://krakowcityofliterature.com/announcing-call-for-applications-of-the-international-residency-program-2020/

Sre, 5. 2. 2020

Literarna rezidenca v Tartuju

Unescovo mesto literature Tartu (Estonija) je objavilo razpis za dve dvomesečni literarni rezidenci. Rezidenci vključujeta štipendijo (600 € na mesec) in povračilo potnih stroškov (do 350 €). Pogoj za prijavo je vsaj ena knjižna objava.

Termina: april-maj in oktober-november.

Rok za prijavo: 21. 2. 2020.

Več informacij in obrazec: https://tartu.kirjandus.ee/eng/news/call-for-applications-2020-tartu-city-of-literature-international-residency-program.html

Čet, 23. 1. 2020

Rezidenca v BusanuZa pisatelje, prevajalce, striparje in avtorje grafičnih romanov

Južnokorejsko mesto literature Busan je objavilo razpis za rezidenco. Prijavijo se lahko ne samo pisatelji, temveč tudi prevajalci, striparji in avtorji grafičnih romanov, in sicer iz vseh Unescovih kreativnih mest, ne samo mest literature. Razpisani sta dve mesti, predviden termin za približno enomesečno bivanje je poletje 2020. Predvideni sta povrnitev potnih stroškov in štipendija.

Rok za prijavo: 28. 2. 2020.

Več informacij: https://www.facebook.com/notes/bucheon-city-of-literature/2020-bucheon-residency/870147003399710/

Sre, 22. 1. 2020

Literarna rezidenca v LjubljaniMesto literature bo že tretjič gostilo tuje pisatelje v Švicariji

Ljubljana bo na dveh enomesečnih rezidencah že tretjič gostila pisatelje iz drugih mest literature. Razpisani sta dve mesti, in sicer maja in novembra 2020 v Švicariji. Rezidenca vključuje štipendijo (1000 €).

Dosedanji gostje rezidence so bili Gala Uzrjutova (Rusija), James Hopkin (Združeno kraljestvo), Nikolai Duffy (Združeno kraljestvo) in Katherine Brabon (Avstralija). 

Rok za prijavo: 29. 2. 2020.

Več informacij: https://www.facebook.com/events/724762241265757/

Sre, 22. 1. 2020

Rezidenca v UljanovskuZa pisatelje in druge ustvarjalce iz Unescovih mest literature

Uljanovsk, edino mesto literature v Rusiji, je objavil razpis za enomesečno rezidenco. Prijavijo se lahko tako pisatelji kot tudi vsi drugi ustvarjalci iz Unescovih mest literature. Rezidenca vključuje štipendijo (1000 €). 

Termin: 1.–30. september 2020.

Rok za prijavo: 30. april 2020. 

Več informacij na uradni spletni strani: http://ulyanovskcreativecity.ru/en/news/the-international-literary-residency-in-ulyanovsk-for-writers-and-artists-from-the-unesco-cities-of-/

Čet, 16. 1. 2020

Čestitamo prejemnicama nagrad Prešernovega sklada in modra pticaSuzani Koncut in Simoni Semenič

Nagrado Prešernovega sklada bo letos prejela Sovretova nagrajenka Suzana Koncut. Njen prevajalski opus je, kot je zapisano v obrazložitvi, serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti. Prevodi Suzane Koncut so jezikovna intervencija najvišjega ustvarjalnega zamaha, ki izvirnike izpeljujejo v brezhibni in slogovno izpiljeni slovenščini.
 

Nagrado modra ptica je za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ prejela Simona Semenič. Roman je, kot je zapisano v obrazložitvi, mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo. Nagrado podeljuje Mladinska knjiga, ki bo knjigo tudi izdala.

Sob, 11. 1. 2020

Spletno stran mesta literature ustvarjamo skupajPošiljajte, komentirajte, dopolnite

Spletna stran mesta literature je skupna predstavitev literarne Ljubljane – dogodkov, prostorov in obrazov. Se nam je kakšen literarni prostor izmuznil? Smo se zatipkali pri kontakntnih podatkih? Izpustili kakšno pomembno informacijo? Ste se preselili? Pogrešate koga med portreti? Čigav pogled na mesto literature bi vas še posebej zanimal?

Napovedi literarnih dogodkov, popravke, predloge in druge dopolnitve veselo pričakujemo na pisarna@mestoliterature.si.