Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 5.10.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Znanstveno kazalo: Na kakšen način nas osvaja umetna inteligenca?Pogovor o knjigi

Doktorica Janelle Shane je raziskovalka na področju nevroznanosti in umetne inteligence ter avtorica mnogih blogov o nenavadni umetni inteligenci. Ko se je za zabavo lotila razviti čebljavega programskega robota (chatbota), katerega naloga je bila izmisliti si najboljši stavek, s katerim bi osvojili neko osebo, je ta ponudil naslednji stavek: “Videti si kot stvar in rad te imam.” V knjigi z naslovom Videti si kot stvar in rad_a te imam: Kako deluje umetna inteligenca in zakaj z njo postaja svet vse bolj čudaško mesto (You Look Like a Thing and I Love You: How AI Works and Why It’s Making the World a Weirder Place, založba Wildfire, 2019) avtorica na zabaven način približa širši javnosti umetno inteligenco. Iz leta v leto bolj pogosto govorimo o umetni inteligenci, ki bo spremenila naša življenja, v vsakdanjosti se zanašamo na njena priporočila za filme in glasbo, redkokdaj pa se vprašamo, kaj umetna inteligenca pravzaprav je in kako rešuje probleme ter kako se oblikuje odnos med ljudmi in umetno inteligenco.

Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti na tokratnem znanstvenem kazalu. Pridružil se nam bo profesor doktor Janez Demšar.

Pogovor bo vodila Zarja Muršič, Znanstvena redakcija Radia Študent.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Radio Študent
Dogodek na FB
V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.
Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.