Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 23.11.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Znanstveno kazalo: Kako se obnašaš?Pogovor o knjigi

Ameriški nevroendokrinolog Robert Sapolsky v svoji obsežni knjigi Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi (v slovenščini izdana pri založbi UMco, 2020) poskuša predstaviti znanstvene pristope, predvsem s področij nevrologije, vedenjske biologije, antropologije in širše nevroznanosti, k raziskovanju obnašanja ljudi v naših najboljših in najslabših trenutkih. Sapolsky se temi približa tako, da zavrti čas nazaj, od sekunde do več milijonov let v preteklost naše vrste, ter s predstavitvijo številnih znanstvenih odkritij kaže, kako moderna biologija poskuša razumeti nasprotujočo si naravo človeškega obnašanja; kako smo ljudje hkrati zmožni nesebičnega altruizma in hladnokrvnega ubijanja?   

V pogovoru z gostoma doktorico Simono Kralj-Fišer, raziskovalko z Biološkega inštituta Jovana Hadžija, ZRC SAZU, ter Tinetom Kolenikom, mladim raziskovalcem z Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan, predstavili nekatera področja raziskovanja obnašanja pri ljudeh in živalih, opisanih v knjigi Obnašaj se!, pa tudi, kako raziskovalke in raziskovalci pristopajo k tej obširni znanstveni temi. 

Pogovor bomo v živo prenašali tudi prek FB strani domačije.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Radio Študent
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovnoznanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okrog nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo pripravljamo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.