Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pon, 5.2.2024 | 19.00
  • LUD Literatura

Umetna Inteligenca v kulturi: UI in prevajanjePogovor o literaturi

Na drugem dogodku v ciklu Umetna inteligenca v kulturi se bomo pogovarjali o umetni inteligenci v prevajanju. Strojna orodja so že nekaj časa del prevajalskega vsakdana, s pojavitvijo velikih jezikovnih modelov in storitev, kot je ChatGPT, pa so se vprašanja o naravi in prihodnosti prevajalskega poklica še dodatno zaostrila. Po drugi strani pa bi nadaljnji napredek teh tehnologi zagotovo še dodatno olajšal medkulturno posredovanje in komunikacijo.

O tej in drugih dilemah uporabe umetne inteligence v prevajanju se bo s prevajalko Nadjo Dobnik pogovarjal Martin Justin
Produkcija: LUD Literatura
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB
Cikel umetna inteligenca v kulturi
V zadnjih nekaj letih smo priča bliskovitemu napredku tehnologij umetne inteligence. Te z modeli za generiranje fotografij, besedila, zvoka in celo videoposnetkov vedno bolj posegajo tudi na področje kreativnega ustvarjanja. Če smo tekom stoletji in desetletji sprejeli, da nas stroji prekašajo v izdelovanju stvari, računanju, igranju iger in pridobivanju znanja iz podatkov, je bila ustvarjalnost pogosto razumljena kot točka onkraj dosega, tisto, kar na koncu ljudi vendarle loči od strojev.
Napredek, ki je nemogoče v nekaj letih spremenil v resničnost, razumljivo sproža mnogo strahov, zloveščih napovedi in različnih klicev po ukrepanju. A se pogosto zdi, da ti odzivi izvirajo iz slabega razumevanja same tehnologije, ki se skriva za aplikacijami, kot so ChatGPT. Menimo namreč, da je tehnologija orodje, ki ga lahko bolje ali slabše uporabimo, z dovolj znanja pa lahko umetno inteligenco v svoje prakse plodovito vključujejo tudi delavke in delavci v umetnosti.
Zato so se pri Literarno-umetniškem društvu Literatura odločili za organizacijo cikla pogovor na temo umetne inteligence v kulturi. Gostili bodo strokovnjakinje in strokovnjake s področji umetne inteligence, ki nam bodo pomagali razumeti naravo, zmožnosti in omejitve teh tehnologij, sploh z vidika generiranja besedil.