Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 9.4.2024 | 19.00
  • LUD Literatura

Umetna inteligenca v družboslovjuCikel pogovorov

Na tretjem dogodku v ciklu Umetna inteligenca v kulturi se bomo pogovarjali o uporabi metod podatkovne analitike za raziskovanje v družboslovnih in humanističnih vedah. Spregovorili bomo tudi o orodju za podatkovno analitiko Orange, ki ga razvija skupina raziskovalcev s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in ki omogoča uporabo metod podatkovne analize tudi posameznikom brez znanja programiranja ali statistike.

Z Ajdo Pretnar Žagar, doktorico antropologije in raziskovalko na Fakulteti za računalništvo in informatiko, se bo pogovarjal Martin Justin.
Produkcija: LUD LIteratura
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB
Cikel umetna inteligenca v kulturi
V zadnjih nekaj letih smo priča bliskovitemu napredku tehnologij umetne inteligence. Te z modeli za generiranje fotografij, besedila, zvoka in celo videoposnetkov vedno bolj posegajo tudi na področje kreativnega ustvarjanja. Če smo tekom stoletji in desetletji sprejeli, da nas stroji prekašajo v izdelovanju stvari, računanju, igranju iger in pridobivanju znanja iz podatkov, je bila ustvarjalnost pogosto razumljena kot točka onkraj dosega, tisto, kar na koncu ljudi vendarle loči od strojev.
Napredek, ki je nemogoče v nekaj letih spremenil v resničnost, razumljivo sproža mnogo strahov, zloveščih napovedi in različnih klicev po ukrepanju. A se pogosto zdi, da ti odzivi izvirajo iz slabega razumevanja same tehnologije, ki se skriva za aplikacijami, kot so ChatGPT. Menimo namreč, da je tehnologija orodje, ki ga lahko bolje ali slabše uporabimo, z dovolj znanja pa lahko umetno inteligenco v svoje prakse plodovito vključujejo tudi delavke in delavci v umetnosti.