Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Ned, 12.5.2024 | 10.00
  • Park Zvezda

Sejem na zraku v parku Zvezda

V družbi več kot 60 založnikov in založnic bo knjižni sejem v parku Zvezda potekal v nedeljo, 12. maja! Knjižni sejem bo spremljal tudi sejemski oder, na katerem se bodo zvrstila branja in pogovori o knjigah ter uvodni in zaključni koncert!

PROGRAM NA SEJEMSKEM ODRU
Dan je prekratek, da bi lahko na odru predstavili vse izjemne knjige, ki jih boste našli na sejmu, program tako ponuja le delček raznovstnosti, ki jo ponujajo naši založniki in založnice in vsi ostali, ki skrbijo, da lahko v slovenščini beremo toliko dobrih knjig.

09.45
DOBRO JUTRO, SVETOVNI DAN KNJIGE!
Uvodni pozdrav Mateje Demšič, vodje Oddelka za kulturo MOL

10.00
GLASBENA BUDNICA
Tomaž Hostnik z bendom
Dober dan se pozna po dobrem glasu! Na jutranjem koncertu bo z bendom nastopil edinstveni trubadur, kantavtor, pripovedovalec in pesnik Tomaž Hostnik, prejemnik velike nagrade za najboljši šanson. Hostnik je virtuoz, ki se odlično počuti v različnih glasbenih preoblekah, včasih tudi v gvantu toplega, prizemljenega narečja. Njegovo glasbo prežema zmes različnih tradicij, ki jih z obilico humorja spaja v nemudoma prepoznavno zvočno celoto, ki deluje presenetljivo domače.

11.00
DOGODEK ZA OTROKE
Anja Štefan: Zajčkova hišica
Anja nam bo povedala pravljico o zajčku,njegovi poplavljeni hišici in živalih, ki so mu pomagale. Gotovo bo dodala tudi kakšno pesmico ali uganko!

12.00
POGOVOR O KNJIGI (Cankarjeva založba)
Iva L. Novak: Povej, napisala bom
Roman Povej, napisala bom govori o ranljivosti, ljubosumju, osamljenosti, nemoči in upanju. Je zgodba o odnosih, materinstvu in odločitvah, postavljena v čas koronavirusa. Zgodba se začne v trenutku, ko protagonistkin partner stopi v stik s skupno znanko, za katero je protagonistka prepričana, da ji bo prav z njeno pomočjo uspelo na novo skonstruirati realnost, v kateri bi želela vztrajati in v kateri bi presegla svojo tradicionalno vlogo mame, gospodinje, partnerke.
Z avtorico se bo pogovarjal urednik knjige Aljoša Harlamov.

13.00
PREDSTAVITEV KNJIŽNIH ZBIRK ZF LITERATURE
Knjižni zbirki Solaris in Piknik
Znanstvarnofantastična zvrst je v zadnjem času naredila korak tudi pri nas, saj tako v prevodni kot tudi izvirni literaturi dobivamo zanimive knjige. Med vidnejši zbirki vsekakor spadata Solaris (KUD Police Dubove) in Piknik (LUD Literatura), v katerih so med drugim izšle knjige Stanisława Lema, J. G. Ballarda, H. P. Lovecrafta, bratov Strugacki, Shirley Jackson, Jeffa VanderMeera, Olge Tokarczuk in drugih. O vedno bolj priljubljenem žanru in knjigah v omenjenih zbirkah se bo literarna kritičarka in odgovorna urednica revije Literatura Silvija Žnidar pogovarjala s pisateljema Andrejem Tomažinom in Iztokom Osojnikom.

14.00
PODPORA VSEEVROPSKI POBUDI MY VOICE MY CHOICE
Za varen in dostopen splav
Slovenija je prva država na svetu, ki ima pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok zapisano v ustavo. To je posledica prizadevanj feminističnega gibanja.
Metka Mencin in Nika Kovač bosta na pogovoru predstavili evropsko pobudo za varen in dostopen splav, spregovorili o knjigah, ki izpostavljajo pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok in pomen zagotavljanja te pravice.
Pobudo lahko podpišeš na sejmu ali že danes tukaj: https://eci.ec.europa.eu/044/public/#/screen/home

15.00
POGOVOR O KNJIGI (Založba /*cf.)
Literarni aktivizem Arundhati Roy
Azadi: svoboda, fašizem, književnost je zbirka literariziranih esejev o sodobni Indiji, za katero je Arundhati Roy (1961), svetovno znana pisateljica, publicistka in aktivistka, leta 2023 prejela prestižno evropsko nagrado za esej. V najnovejših esejih z izjemno intelektualno ostrino opisuje politične krize, ki indijsko podcelino pretresajo že vrsto let in jim ni videti konca. O knjigi se bo s sociologinjo in prevajalko Ano Kralj ter avtorico spremne besede, Petro Meterc, pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

16.00
POGOVOR O PREVAJANJU (Društvo slovenskih književnih prevajalcev)
Izziv prevajanja stripov za otroke in mladino
Otroška in mladinska literatura, s katerima odraščamo, ostaneta z nami za vedno. Toda kako ju prevajamo? O izzivih, posebej pri prevajanju stripov, bosta s Tanjo Petrič, predsednico društva književnih prevajalcev, spregovorili prevajalki in članici žirije za nagrado Vasje Cerarja Julija Potrč Šavli in Nada Grošelj.

17.00 POGOVOR O KNJIGI (Založba Beletrina)
Jasmin B. Frelih: Ledeni možje
Literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan, ki se hoče prebiti v literarne kroge. Življenje v prestolnici otežuje še finančna kriza, Leon pa se poskuša
poiskati v svetu, ki mu ni niti malo domač.O romanu se bo z avtorjem pogovarjala Urška Perenič.

18.00
PREDSTAVITEV KNJIŽNE ZBIRKE in BRANJE (LUD Literatura):
Prepišni Prišleki (LUD Literatura)
Zbirka Prišlek, ki jo od leta 1996 izdaja LUD Literatura, prinaša najnovejše v izvirni slovenski prozi in poeziji. Doslej je v njej izšlo več kot 120 naslovov. Poudarek zbirke je na knjižnih prvencih, med njenimi avtorji in avtoricami je tudi veliko priznanih in nagrajenih imen. Kratki predstavitvi zbirke bo sledilo branje, na katerem bodo sodelovali Tanja Božić, Anja Grmovšek Drab, Liu Zakrajšek, Tomo Podstenšek, Samanta Hadžić Žavski, Muanis Sinanović, Sara Fabjan in Ana Pepelnik.

19.00
PREDSTAVITEV ZBIRKE ESEJEV (Založba Goga)
Mladen Dolar: Kamen in glas
Mladen Dolar, eden najpomembnejših slovenskih filozofov, slovi kot pomemben premišljevalec umetnosti. Čeprav je avtor številnih spremnih besed ter člankov na temo leposlovja, ta dela doslej še niso bila objavljena v samostojni knjigi. Knjiga esejev Kamen in glas je tako prvi poskus izbora najpomembnejših Dolarjevih del o besedni umetnosti. Z avtorjem se bo pogovarjal pisatelj in filozof Mirt Komel.

20.00
POEZIJA IN GLASBA (Založba Sanje)
Protestne pesmi sveta
Pesmi upora vzniknejo iz neustrašnih človeških glasov. Tudi, če kdaj zamrejo, nikoli ne umrejo. Iz roda v rod, od ljudstva do ljudstva se pretakajo v novo upanje človeštva. Protestne pesmi z vseh koncev sveta bodo v besedi in glasbi interpretirali slovenske umetnice in umetniki, glasbeniki, misleci in drugi, ki v srcu dobro mislimo.

21.00
KONCERT ZA KONEC
Kiki
Kiki, mlada kantavtorica, ki bo tokrat nastopila z bendom, je »čarovnica intimnih pripovedk«. Njena glasba na presečišču sanjavega popa, folka in elektronike, razgrinja mehke zvočne kulise, ki v občasno temačnih zvočnih gubah razkrivajo nežno, a samosvojo lepoto milozvočnih harmonij. Njen prvenec KRiKi, dostopen na vseh platformah za pretočno predvajanje glasbe, je izšel lani.
Produkcija: Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB