Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 21.5.2024 | 10.00
  • Filozofska fakulteta

Sejem akademske knjige Liber.ac 2024

Pod sloganom Poučujem. Prihodnost oblikujem bo med 21. in 23. majem 2024 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani potekal že 15. Sejem akademske knjige Liber.ac. Letošnje vsebine obravnavajo poklic učitelja – enega najpomembnejših, a hkrati v zadnjem času najbolj spregledanih poklicev.

Vloga učitelja v družbi se je v zgodovini zelo spreminjala: bil je prenašalec znanja in védenja, načrtovalec in organizator, izpraševalec in ocenjevalec, predvsem pa je bil vzgojitelj, prijatelj in vzornik. Zavedanje o neprecenljivem vplivu, ki ga ima učitelj na sodobne in naslednje rodove, se je pojavilo že v času svetopisemskega kralja Salomona (10. stol. pr. n. št.) in egipčanskeg modreca Imhotepa (okoli leta 2600 pr. n. št.), ki sta bila najzgodnejša glasnika modrostnih naukov, etičnih zahtev in pravil življenja. Od 4. stol. pr. n. št. nastopijo v antični Grčiji filozofi – ljubitelji in učitelji modrosti ter brezkompromisni predstavniki in glasniki etičnega življenja; tudi še vedno aktualni Zaratustra, Konfucij in Lao Tzu sodijo med zgodovinsko izjemno pomembne učitelje moralnih naukov, ki so se za vedno vtisnili v spomin človeka.

Vpliv učiteljevih dejanj na prihodnost lahko strnemo v kratek aforizem, ki se je pojavil v intervjuju ruskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Borisa Pasternaka, a ga že skoraj 40 let (zmotno) pripisujejo avstrijski pisateljici Marie von Ebner-Eschenbach: »To, kar počnemo danes, vpliva na to, kako bo svet videti v prihodnosti.« Ne glede na to, kdo je avtor citata, je njegovo sporočilo jasno: kot učitelji moramo skrbno premisliti svoja dejanja in ravnati odgovorno. Tako bomo zagotovili lepšo in boljšo prihodnost za zanamce in svet, v katerem bodo živeli.

Več informacij o programu: https://liberac.ff.uni-lj.si/liberac2024/
Produkcija: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Sejem akademske knjige Liber.ac poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.