Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 17.4.2020 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Samira Kentrić: Adna Virtualna 3D razstava od 17. aprila do 29. maja 2020

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se bomo sprehodili od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Povezava za vstop bo objavljena 15 minut pred otvoritvijo.

O RAZSTAVI
Razstava predstavlja ilustracije iz presunljivega mladinskega grafičnega romana Adna, ki je nastajal štiri leta, in sicer med leti 2016 in 2020. Avtorica je v tem obdobju ustvarila preko 130 ilustracij, v tehniki akvarela. Sprva v črno-beli tehniki, kasneje pa jih je (barvno) tonirala in s tem gradila barvno paleto romana. Zanimivo je, da je besedilo za roman nastalo šele v zadnjem letu ustvarjanja.
Prizori v knjigi zato niso ilustracije k pripovedi, besedilo je šele kasneje vse podobe združilo v povezano celoto. Avtorica se je vživljala v različne situacije, ki bi jih dekle, kot je Adna, lahko doživelo, in jih nato prelila na papir. Šele v teku nastajanja projekta je določila zaporedje dogodkov in njihov pomen, vpliv na njeno razmišljanje ter doživljanje sveta.
Vsebinsko knjiga oriše njeno odraščanje v novem domu (tudi nekaj spominov na zgodnjo mladost v bivši domovini), večinski odnos do prišlekov in situacije, v katerih se begunci znajdejo na poti. Knjiga oriše tudi njeno doživljanje spolnosti in iskanje načina, kako spregovoriti o sebi, svoji travmatični izkušnji, jo podeliti in se razbremenjeno, angažirano podati v prihodnost. Risbe govorijo o Adnini ujetosti v prostor in čas in o načinih, kako se osvoboditi.

O KNJIGI
Mlado dekle se sooča s spominom na begunsko preteklost, sprašuje se o smislu bivanja po smrti bližnjih, hromi jo nezmožnost, da bi podelila svojo izkušnjo. A v njeno rutino poseže nepričakovano doživetje in Adno preplavijo zatajevana čustva. Se bo zmogla izviti iz svoje samotne lupine?
Idejno izhodišče za knjigo Adna je ilustrirana knjižica Pismo Adni (Beletrina, 2016), v kateri poslovilno pismo in razmere, v katerih je spisano, končajo Adnino že tako ne brezskrbno otroštvo. Zgodbo, ki jo je umetnica Samira Kentrić (1976) pretežno povedala s slikami, s pričujočim delom nadaljuje in nadgrajuje preko odrasle Adne, saj želi, da dekle dobi priložnost in še sama predstavi svoj odnos do razmer in ljudi, ki so jo obkrožali in jo še obkrožajo.
 
O AVTORICI
Samira Kentrić je vizualna umetnica, diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, smer vizualne komunikacije. V svojem ustvarjanju staplja javno in politično govorico z intimno, pogosto erotično obarvano sfero življenja. S svojimi deli komunicira, kar je v družbi nereflektirano, neprijetno, skrito. V svojem neposrednem izražanju čustev in stališč se spogleduje s podobami množične kulture in nas nagovarja na prepoznavne načine. Je dolgoletna članica umetniškega tandema Eclipse, ki v svojih performansih in instalacijah za izražanje in izpostavljanje vsebin uporablja lastno telo in telesa drugih.  Zadnja leta vodi tudi likovne delavnice, namenjene ranljivim skupinam. Likovno je opremila številne knjižne in časopisne izdaje, med drugim je ustvarjala vizualne vsebine za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, Mobitelove Zaupne besede, časopis Finance in Gledališki list AGRFT. Sodeluje s številnimi založbami in tekstopisci. Že dvanajsto leto skrbi za likovno opremo zbirke Koda založbe Beletrina in objavlja svoje avtorske knjige (Balkanalije, Pismo Adni in najnovejši mladinski grafični roman Adna). Je prejemnica različnih pohval in nagrad, med drugim je na 13. SBI prejela pohvalo žirije za likovne podobe iz avtorskega grafičnega romana Adna.


 
Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Mladinsko knjigo
Razstavo sofinancira Mestna občina Ljubljana—Urad za mladino.
Dogodek na FB
Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek
Oblikovanje in digitalni vmesniki: Nejc Vašl in Maša P. Žmitek
Za Divjo misel: Tina Popovič

Razstava poteka v okviru Festivala angažiranega pisanja Itn.

V četrtek, 16. 4. ob 18. uri, dan pred odprtjem razstave, vas v okviru festivala vabimo tudi k poslušanju pogovora z avtorico.