Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 42 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 14.9.2023 | 17.00
  • Cankarjev dom

Podelitev lastovke 2023Podelitev nagrade za najboljšo kratko zgodbo

Pred slavnostno podelitvijo lastovke 32. Natečaja za najboljšo kratko zgodbo bodo že znani naslovi zmagovalne zgodbe in zgodb iz ožjega izbora, prejemnik lastovke pa bo ostal skrit do prireditve. Vse zgodbe in prenos podelitve bodo dosegljivi na spletni strani Programa Ars. 

Natečaj za najboljšo kratko zgodbo je leta 1992 s sodelavci začel Andrej Arko; vmes sta izšli tudi knjigi posameznih nagrajenih in zmagovalnih zgodb, Tiskarjeva napaka in druge nagrajene zgodbe (2002) in Valovi kratkih zgodb (2016) ter zvočnica Valovi kratkih zgodb (2021). Ob tridesetletnici je nagrada dobila še ime – lastovka. Na začetku je imel natečaj kategoriji krajših in daljših besedil, potem pa se je osredotočil na eno samo: vanjo lahko sodita na eni strani bolj fabulativna zvrst kratkih zgodb, ki jo je utrdila ameriška književnost, ter na drugi bolj refleksivna in lirična črtica, ki jo dobro pozna slovenska literarna zgodovina.

Podelitev lastovke bo potekala ob glasbeni spremljavi saksofonista Primoža Fleischmana, po scenariju Mateja Juha pa jo bo režiral Alen Jelen.
Produkcija: Cankarjev dom
Vstopnice: Brezplačne vstopnice