Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 14.2.2024 | 19.00
  • LUD Literatura

Literatura in popularna kultura: "Usta na usta, krive so črke"Pogovor o literaturi in popularni kultrui

Ko je leta 2016 Bob Dylan dobil Nobelovo nagrado za literaturo, je popularna kultura tudi uradno dobila pripoznanje v literarnem panteonu. A popularna kultura je bila vrsto let, čeprav je imela že od sredine 20. stoletja vpliv na literarno ustvarjanje, na primer precej opazno pri beatnikih, pri mnogih literarni teoretikih opredeljena negativno v nasprotju z akademsko prepoznano literaturo. V zadnjih nekaj desetletjih pa je po vsem svetu preplet literature in popularne kulture le še narasel: avtorice in avtorji so bodisi v svoje pisanje vključevali razmišljanja o fenomenih popularne kulture bodisi bili z njimi celo inspirirani.

V pogovoru razmišljamo, kje so srečališča med literaturo in popularno kulturo, koliko lahko slednja vpliva na nastajanje literarnih tekstov in kakšne so lahko variacije vključevanja popularne kulture v literarne svetove.

O tem z Evo Mahkovic, avtorico knjige Toxic (2023), ki se precej naslanja na fenomene sodobne popularne kulture, Manco G. Renko, zgodovinarko, urednico in avtorico, ki redno razmišlja o temah s področja popularne kulture, in Urošem Zupanom, pesnikom, prevajalcem in esejistom, ki je s pesniškim prvencem Sutre (1991) na nov in zanimiv način v slovensko poezijo vnesel popularno kulturo, predvsem popularno glasbo.

Pogovor bo vodil Gregor Podlogar.
Produkcija: LUD Literatura
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB