Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 19.3.2024 | 20.00
  • Cankarjev dom

Festival Fabula v teoriji: Georgi GospodinovPogovor z avtorjem

Program Fabula v teoriji bo v letošnjem letu raziskoval teme spomina, zgodovine in osebne pripovedi, ter kako te komponente oblikujejo in razkrivajo človekovo identiteto. Kako pretekli dogodki in zgodovina vplivajo na razumevanje samega sebe, kako osebna zgodba in razdrobljeni jaz vplivajo na percepcijo individualne identitete, kako literatura lahko služi kot orodje za raziskovanje kompleksnosti človeškega uma in duha ter kako spomin kot sredstvo oblikuje in poglablja naše bivanje v svetu so le nekatera od vprašanj, na katera bo v Cankarjevem domu na teoretičnemu omizju nastopil lanskoletni bookerjev nagrajenec, prepoznavni pisatelj, pesnik in dramatik Georgi Gospodinov.

Časovno zaklonišče je tretji roman bolgarskega pisatelja Georgija Gospodinova, ki je slovensko bralstvo leta 2015 na festivalu Fabula navdušil s svojim drugim romanom Fizika žalosti. Za roman Časovno zaklonišče, ki je v originalu izšel leta 2020 in je do danes preveden že v 25 jezikov, je avtor prejel nagrado za bolgarsko knjigo leta 2021, bil uvrščen na New Yorkerjev seznam najboljših knjig v letu 2022, leta 2023 pa prejel ugledno nagrado International Booker Prize. V romanu spremljamo svojevrstnega Gaustina, ki roma skozi čas, zato ga pripovedovalec za nekaj let izgubi, potem pa ga spet najde v Zürichu, kjer je odprl svojo »kliniko za preteklost«, kjer vsako nadstropje podrobno reproducira posamezno desetletje, kar bolnikom, ki trpijo zaradi izgube spomina, pomaga, saj se znajdejo v času, ki je sinhroniziran z njihovim notranjim časom. A ob uspehih se začne za kliniko zanimati vedno več ljudi: »Prihaja čas, ko se jih bo vedno več želelo skriti v svojo jamo, vrniti se. In to seveda ni ravno lepo. Pripravljena moramo imeti bombna zaklonišča iz preteklosti. Jih pa lahko, če želiš, imenuješ 'časovna zaklonišča'.« Časovno zaklonišče je satiričen roman, ki zastavlja vprašanje, kako živeti s kritičnim pomanjkanjem prihodnosti, pri tem pa preklaplja med različnimi pripovednimi ravnmi. Ekstravaganten in mojstrsko napisan roman, ki znova dokazuje Gospodinovo pisateljsko veščino.

Roman je prevedel Borut Omerzel.

O AVTORJU

Pogovor z avtorjem bo vodila Nina Jerman, potekal bo v bolgarskem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.
Produkcija: Festival Fabula in Cankarjev dom
Vstopnice: Brezplačne vstopnice