Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 2.2.2024 | 17.00
  • Moderna galerija

Feministične prihodnostiVodstvo po razstavi in okrogla miza

Javno vodstvo po razstavi Vedno na voljo: feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije bo predstavilo številna dela sodobnih umetnic in umetnikov, ki se posvečajo obravnavam  družbenih spolov in iz njih izhajajočih neenakosti.

Skozi razstavo vas bo popeljala kustosinja in v. d. direktorice galerije Martina Vovk.

Okrogla miza: Feministične utopije skrbi, seksualnosti in reprodukcije
Okrogla miza in pogovor ob izidu zbornika Feministične prihodnosti: radikalni utopizem Shulamith Firestone (ur. Katja Čičigoj, Založba /*cf., Ljubljana, 2023).
V nasprotju z dolgo tradicijo zavračanja dela kanadsko-ameriške feministične aktivistke, umetnice in teoretičarke Shulamith Firestone (1945–2012), predvsem njene razvpite knjige Dialektika spola: zagovor feministične revolucije (1969, slov. prev. 2019), kot »nore« znanstvene fantastike, smo v zadnjih letih priča pravi eksploziji zanimanja zanjo. To seveda ni naključje: njeno delo obravnava danes nadvse aktualne teme, kot so avtomatizacija dela, vpeljava univerzalnega temeljnega dohodka, odprava spolnih razredov in razlikovanj, vpeljava alternativnih oblik sobivanja onkraj nuklerane družine, ekološko ravnovesje itn. Zbornik Feministične prihodnosti pretresa radikalni utopični zalet Dialektike spola in njegov pomen za feministično in širše kritično misel danes, zlasti v odnosu do tem reprodukcije, skrbi in seksualnosti, ki so v ospredju sodobnih feminizmov. O zborniku, temah in vprašanjih, ki jih odpira, bodo na okrogli mizi razpravljale Pia Brezavšček, Jasmina Šepetavc – avtorici prispevkov – in Katja Čičigoj, avtorica prispevka in urednica zbornika.
Produkcija: Založba /*cf. in Moderna galerija
Vstopnice: Dogodek je brezplačen