Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Pon, 01. 07. 2024

    10.00 | Slovanska knjižnica

    Ada Škerl: Prezrta, a ne pozabljena

    Razstava med 1. 7. in 30. 8. 2024

  • Pon, 08. 07. 2024

    10.00 | Vodnikova domačija Center

    Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma

    25. 5.–14. 7. 2024

Že mimoPrihaja
  • Dogodki | Pon, 3.6.2024 | 10.00
  • Vodnikova domačija Center

Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma25. 5.–14. 7. 2024

Skozi vizuro sodobnosti razstava z izborom publikacij, ilustracij ter pozicij sodobne umetnosti, pa tudi s filmskim in pedagoškim programom ter predavanji predstavi otroka druge polovice 20. stoletja ter izbrane ustvarjalke za otroke v Sloveniji in na področju bivše Jugoslavije.

Po grozotah druge svetovne vojne ter odločnem boju za svobodo v okviru NOB je ideja otroštva kot posebnega obdobja v življenju pomembno vplivala na obnovo in načine razvoja povojne družbe, tako doma kot po svetu. »Stoletje otroka« je sovpadlo s stoletjem knjige. Knjige, revije, časopisi ter z njimi ilustracije so otroke spremljali skozi odraščanje.
Otroci socializma, predvsem v naraščajočih mestih, so se po soočanju s preizkušnjami vojne aktivno vključili v obnovo domovine, se začeli več igrati, obiskovati domove igre in dela (vrtce), šole, ukvarjali so se s športom, obiskovali morske in gorske kolonije, se kulturno udejstvovali, dobili razširjeno pravico do zdravstvenega in socialnega varstva in skrbstva, začel jih je obdarjati dedek Mraz, postali pa so tudi državljani sveta.
Izobraževanje, kulturna vzgoja in posebej književnost za otroke, ki so predstavljali skoraj polovico takratnega prebivalstva, so številnim kulturnim delavkam_cem ponudili prostor za njihovo ustvarjalnost. Prav ustvarjalnost za otroke (in z njimi) je bila torej tista, ki je z besedo, zvokom, sliko, lutkami ali gibom na široko odprla vrata v svet umetnosti tudi tistim, ki so jim bila prej večinoma zaprta: ženskam in otrokom širokih ljudskih množic.
Na vrhunce ustvarjalnosti in književnosti za otroke tistega časa – v smislu razcveta izvirne produkcije, vzpostavljanja povezav in (infra)strukture na področju prevodov in produkcije, pa tudi množičnosti in dostopnosti – danes marsikje gledamo iz drugačnih zornih kotov. S sodelovanjem v tem razvoju ustvarjalke_ci za otroke niso sooblikovale_i zgolj podob otroštva, temveč z njimi tudi ideje nove družbe in sveta. Te so bile kot bakle minule bodočnosti predane v roke otrok tistega časa, ko se je na obzorju sveta še lesketala prihodnost.
Odpiralni čas
torek-petek: 10.00-18.00
nedelja: 10.00-14.00
Vstop na razstavo in dogodke (razen filmskega programa v Slovenski kinoteki) je prost.

Razstava s programom predstavlja rezultate raziskovalnega projekta in je nastala v sodelovanju Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Centra ilustracije / Vodnikove domačije, društva Mesta žensk in Slovenske kinoteke.
Novice | Sre, 22. 2. 2023

Fabula – Festival Literature sveta praznuje 20. obletnicoOd 1. do 30. marca

Danes so predstavniki Beletrine v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavili letošnji Festival Literature sveta – Fabula, ki praznuje že 20. obletnico. Festival bo pod naslovom “(re)konstrukcije spomina” potekal od 1. do 30. marca v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Letošnji osrednji gostje so mednarodno uveljavljeni pisatelji José Luís Peixoto, Laszló Krasznahorkai, Cristina Morales, Oksana Zabužko in Tatiana Țîbuleac. V sklopu Fabule v teoriji bosta nastopila Bernardine Evaristo in Antonio Scurati

Odlomke lahko že zdaj poslušate s pomočjo instalacije Glasovi Fabule na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Podroben program je objavljen na spletni strani festival-fabula.org.

Bogat spremljevalni program letošnjega festivala bo zajemal tudi sklope

  • Fabula Hub (ki predstavlja perspektivna imena),
  • Fabulin izbor (predstavitve slovenskih avtorjev po izboru literarnih kritikov: Ana Marwan, Ajda Bračič, Dušan Šarotar, Anja Mugerli, Miklavž Komelj, Jernej Županič in Anja Radaljac),
  • Mlada Fabula (delavnice kreativnega pisanja in druge dejavnosti za otroke in mladino),
  • Fabula polis (ulična razstava, bralne matineje za starejše, interaktivna instalacija v Cukrarni, sprehod po ženski literarni Ljubljani, instalacija Glasovi Fabule idr.)
  • Fabula izven literature (razstave, filmske projekcije, odrski dogodki v Drami in Mini teatru
Vabljeni!

Novice | Tor, 21. 2. 2023

Izbrani sta gostji letošnje pisateljske rezidence v Ljubljani

Za letošnjo pisateljsko rezidenco v Švicariji v Ljubljani se je potegovalo več kot 60 prijaviteljev iz več kot 25 Unescovih mest literature iz vsega sveta. Gostji, ki ju je izbrala tričlanska komisija, sta Yaiza Berrocal (Barcelona, Španija) in Ayesha Raees (Lahore, Pakistan).

Yaiza Berrocal (1991) je katalonska pisateljica in dramatičarka. Izdala je romaneskni prvenec, ki ga je kritika sprejela z navdušenjem, in objavila dve drami, od katerih je bila ena nagrajena z nagrado za najboljšo dramo in nagrado Calderón de la Barca. Berrocal trenutno pripravlja drugi roman, v katerem raziskuje družbene tranzicije, predvsem v demokracijo in neoliberalizem, in njihov vpliv na intimna življenja posameznikov, predvsem mladih pisateljev, ki so odraščali na začetku 21. stoletja v Španiji in drugod po Evropi.
 

Ayesha Raees (1994) je pesnica iz Pakistana, ki trenutno živi med pakistanskim mestom literature Lahore in New Yorkom, kjer dela kot članica uredniškega odbora pri Asian American Writers’ Workshop. Za pesniški prvenec, ki je bil nominiran za nagrado Forward Book, je prejela nagrado Broken River. Kot pravi, večino njenega pisanja zaznamuje koncept prostora, saj raziskuje, kako poetika razdalje in razseljevanja pomaga pri iskanju lastnega prostora, ukvarja pa se tudi s fotografijo, slikarstvom, videom, z dokumentarno poezijo in hibridnimi žanri na presečišču z vizualno umetnostjo.

Novice | Pon, 16. 1. 2023

Mednarodna rezidenca v Tartuju v EstonijiTartu, Unescovo mesto literature, je odprl prijave za dvomesečno rezidenco!

Rezidenca je razpisana za obdobje april–maj 2023.

Prijavite se lahko tako pisatelji in pisateljice ter prevajalke in prevajalci.

Izbrana rezidentka oz. rezident prejme 600 evrov štipendije plus do 350 evrov za stroške potovanja do Tartuja in nazaj.

Rok za oddajo vlog je 15. februar 2023!

Več informacij in razpisne pogoje najdete tu. 

Novice | Pon, 14. 11. 2022

Nominirane knjige za najboljši prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma

Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma:

Ajda Bračič: Leteči ljudje (LUD Literatura. 2022)  
Adriana Kuči: Ime mi je Sarajevo (Litera, 2022)
Pino Pograjc: Trgetanje (Črna skrinjica, Literarno društvo IA, 2022)
Veronika Razpotnik: Krekspot na požarnih štengah (Književno društvo Hiša poezije, 2021)
Selma Skenderović: Zakaj molčiš, Hava? (JSKD, 2021)

Utemeljitev žirije.

Čestitamo in se vidimo na 38. Slovenskem knjižnem sejmu!

zapri Na spletnih straneh Mestoliterature.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.