Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

 • Pon, 01. 07. 2024

  10.00 | Slovanska knjižnica

  Ada Škerl: Prezrta, a ne pozabljena

  Razstava med 1. 7. in 30. 8. 2024

 • Pon, 08. 07. 2024

  10.00 | Vodnikova domačija Center

  Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma

  25. 5.–14. 7. 2024

Že mimoPrihaja
 • Dogodki | Pon, 3.6.2024 | 10.00
 • Vodnikova domačija Center

Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma25. 5.–14. 7. 2024

Skozi vizuro sodobnosti razstava z izborom publikacij, ilustracij ter pozicij sodobne umetnosti, pa tudi s filmskim in pedagoškim programom ter predavanji predstavi otroka druge polovice 20. stoletja ter izbrane ustvarjalke za otroke v Sloveniji in na področju bivše Jugoslavije.

Po grozotah druge svetovne vojne ter odločnem boju za svobodo v okviru NOB je ideja otroštva kot posebnega obdobja v življenju pomembno vplivala na obnovo in načine razvoja povojne družbe, tako doma kot po svetu. »Stoletje otroka« je sovpadlo s stoletjem knjige. Knjige, revije, časopisi ter z njimi ilustracije so otroke spremljali skozi odraščanje.
Otroci socializma, predvsem v naraščajočih mestih, so se po soočanju s preizkušnjami vojne aktivno vključili v obnovo domovine, se začeli več igrati, obiskovati domove igre in dela (vrtce), šole, ukvarjali so se s športom, obiskovali morske in gorske kolonije, se kulturno udejstvovali, dobili razširjeno pravico do zdravstvenega in socialnega varstva in skrbstva, začel jih je obdarjati dedek Mraz, postali pa so tudi državljani sveta.
Izobraževanje, kulturna vzgoja in posebej književnost za otroke, ki so predstavljali skoraj polovico takratnega prebivalstva, so številnim kulturnim delavkam_cem ponudili prostor za njihovo ustvarjalnost. Prav ustvarjalnost za otroke (in z njimi) je bila torej tista, ki je z besedo, zvokom, sliko, lutkami ali gibom na široko odprla vrata v svet umetnosti tudi tistim, ki so jim bila prej večinoma zaprta: ženskam in otrokom širokih ljudskih množic.
Na vrhunce ustvarjalnosti in književnosti za otroke tistega časa – v smislu razcveta izvirne produkcije, vzpostavljanja povezav in (infra)strukture na področju prevodov in produkcije, pa tudi množičnosti in dostopnosti – danes marsikje gledamo iz drugačnih zornih kotov. S sodelovanjem v tem razvoju ustvarjalke_ci za otroke niso sooblikovale_i zgolj podob otroštva, temveč z njimi tudi ideje nove družbe in sveta. Te so bile kot bakle minule bodočnosti predane v roke otrok tistega časa, ko se je na obzorju sveta še lesketala prihodnost.
Odpiralni čas
torek-petek: 10.00-18.00
nedelja: 10.00-14.00
Vstop na razstavo in dogodke (razen filmskega programa v Slovenski kinoteki) je prost.

Razstava s programom predstavlja rezultate raziskovalnega projekta in je nastala v sodelovanju Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Centra ilustracije / Vodnikove domačije, društva Mesta žensk in Slovenske kinoteke.
Novice | Tor, 13. 6. 2023

Knjižni sejem na vrtu Društva slovenskih pisateljev in pisateljicNajprijetnejši knjižni sejem vabi še zadnjič letos!

KNJIŽNI SEJEM NA ZRAKU
Vrt Društva slovenskih pisateljev in pisateljic
3 DNI, več kot 30 založb, od jutra do večera:)
PET, 16. JUNIJ – NED, 18. JUNIJ (10.00–20.00)


Tik pred vstopom v poletje v okviru 28. Slovenskih dnevov knjige znova razprostiramo stojnice, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar v tem trenutku lahko ponudijo slovenski založniki in založnice. Po sejemskih cenah, za dolga in dobra poletna branja!
Sejem se bo odvijal na šarmantnem vrtu sredi Ljubljane, na vrtu Društva slovenskih pisateljev in pisateljic, kjer se bo na odru pet dni odvijal tudi program Slovenskih dnevov knjige, ki ga pripravljajo na Društvu slovenskih pisateljev.

Odprite poletje z izborom najboljših knjig!

Sodelujoče založbe:
Anksio, Bajalka, Beletrina, Črna skrinjica, Desa Muck Blažina, DZS, d. d., Grafenauer založba, Graffit, Grlica, Hart založba, Kooperativa THD (Založba /*cf., Sophia, Krtina, SH, DTP),
KUD AAC Zrakogled, KUD Logos, KUD Police Dubove in Društvo humanistov Goriške, KUD Sodobnost International, LUD Literatura & LUD Šerpa, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Modrijan. ŠKUC in CSK, SLOGI, Knjižnica MGL, EMANAT, MASKA, Slovenska matica, Strip.art.nica Buch, Stripburger / Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Založba Didakta, Založba Emily June Novels, Založba Goga, Založba Malinc, Založba Sanje, Založba UMco / Revija Bukla, Založba VBZ Ljubljana, Založba Vida/Ocean, Založništvo tržaškega tiska, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Znanstvena založba Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU, Založba ZRC.

V primeru dežja knjižnega sejma ne bo, program pa se seli v prostore Društva slovenskih pisateljev.
 

Novice | Sre, 10. 5. 2023

Generalna skupščina CEATL v LjubljaniDruštvo slovenskih književnih prevajalcev praznuje 70. obletnico in več kot 40 delegatov in delegatk

Društvo slovenskih književnih prevajalcev bo ob svoji 70. obletnici med 17. in 20. majem 2023 na generalni skupščini Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL gostilo več kot 40 delegatov in delegatk književnoprevajalskih društev iz vse Evrope, od Islandije do Bolgarije. Svet je bil neformalno ustanovljen konec osemdesetih let, že leta 1991 pa se je na skupščini na otoku Procida vanj vključilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev, s čimer je DSKP postal tudi eden najstarejših aktivnih članov. Uradno je bil CEATL registriran v Belgiji leta 1993, danes, ob svoji 30. obletnici formalnega delovanja, pa povezuje kar 36 društev iz 29 držav in s tem približno 10.000 književnih prevajalcev.

Namen CEATL-a je povezovanje književnoprevajalskih društev, zbiranje podatkov o delovnih pogojih in gmotnem položaju književnih prevajalcev, o spoštovanju avtorskih pravic, izobraževanju prevajalcev ipd. Obenem aktivno spremlja evropsko zakonodajo, iniciative in aktualne teme na področju književnega prevajanja ter na mednarodni ravni zagovarja boljšo obravnavo književnoprevodnega in avtorskega dela.

DOGODKA
Četrtek, 18. 5. 2023 ob 18.30 Švicariji: Čez meje jezika v brezmejnost sveta ‒ Izbrani glasovi slovenske književnosti z gosti Veroniko Simoniti, Goranom Vojnovićem, Anjo Zag Golob in Sebastijanom Pregljem. Pogovor bo vodila Simona Solina. Odlomke iz del bosta v angleščini interpretirala Rawley Grau in Valerija Lah Peternel. Prireditev bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Gostitelj dogodka je Mestna občina Ljubljana. 

Petek, 19. 5. 2023 ob 18. 30 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki: Književno prevajanje med domišljijo in 'botizacijo' z gosti dr. Špelo Vintar, dr. Simonom Krekom, mag. Gregorjem Strojinom in mag. Cécile Deniard (Francija). Pogovor bo vodila dr. Katja Zakrajšek. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Partnerja dogodka sta Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS in Tehniški muzej Slovenije.

Novice | Sre, 12. 4. 2023

Knjižni sejem na zraku 22. 4. ponovno v parku ZvezdaNajprijetnejši knjižni sejem v središču Ljubljane


Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je tudi pri nas povezan z nakupovanjem in podarjanjem knjig. Sejem je odlična priložnost, da se z obiskom in druženjem skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig.

V parku Zvezda bodo od jutra do noči razprostrte stojnice in mize 50 založb, obložene z najboljšim, kar lahko ponudijo. Za sejem pripravljajo poseben izbor knjig – tudi s popusti –, med njimi številne knjižne novosti. Številni bodo prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in podpisovanje knjig.

Vabimo na celodnevni knjižni sejem in spodbujamo:

Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige!


Datum:
sobota, 22. 4. 2023, od 10.00 do 22.00

Lokacija:
Ljubljana, park Zvezda


Za objave na družabnih omrežjih smo pripravili tudi predloge s podobo sejma, ki si jih lahko pretočite in jih po svoje dopolnite.
 
Program na sejemskem odru

10.00
Glasbena budnica: Brencl banda

11:00
Predstavitev knjige (VigeVageKnjige)
Dora Kaštrun: Žabci, 2. del
Z avtorico se pogovarja urednica knjige Anja Zag Golob.

12.00
Pogovor in branje odlomkov
In memoriam: Dubravka Ugrešić
Berejo Tanja Božić, Dijana Matković, Lidija Dimkovska in Đurđa Strsoglavec.
S Svetlano Slapšak se pogovarja Sašo Puljarević.
Pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

13.00
Predstavitev revije (Društvo goriških humanistov)
Revija Razpotja: Ritual
Uredništvo in pisci_ke predstavijo novo tematsko številko.

14.00
Predstavitev knjige (Založba Goga)
Vinko Möderndorfer: Samota
Z avtorjem se pogovarja Carmen L. Oven.

15.00
Predstavitev knjige (Mladinska knjiga)
Metod Pevec: Greh
Z avtorjem se pogovarja Matevž Oven Brecelj.

16.00
Predstavitev knjige (Založba Vida)
Jernej Sever, Nina Kokelj: Legenda o varuhih življenja
Knjigo predstavljata avtorja.

17.00
Predstavitev knjige (Založba UMco)
Lucijan Zalokar: Dirka od bloka do drevesa:
morala, doping in nevednost
Z avtorjem se pogovarja Klemen Lah.

18.00
Predstavitev knjige (Založba /*cf.)
Evelio Rosera: Vojske
O knjigi kolumbijskega avtorja s prevajalko Tino Malič.

19.00
Pesniško branje z improviziranim zvočenjem
Avtorji in avtorice založbe Črna skrinjica
Povezuje Dejan Koban.


Vstop v Noč knjige
organizira založba Sanje

20.00
Vse mir je
pesniški recital

21.00
Zaključni koncert: Alja Petric
sferična glasba


 
Sejem na zraku v sodelovanju s številnimi založniki organizirata pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature in ekipa Noči knjige (Založba Sanje) s podporo Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS.

Novice | Sre, 12. 4. 2023

ČUDEŽNA KLOP z zgodbami otrok Vabljeni na vrt društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, otvoritev bo v soboto, 15. 4. 2023, ob 11.00

ČUDEŽNA KLOP ob pritisku na izbran gumb v poslušanje prinese zgodbo. Med 15. 4. in 31. 5. 2023 boste lahko prisluhnili šestim zgodbam otrok:

1. Mlada kraljična gre iz gradu
   Pripoveduje: Zora, 4 leta
2. O raku z bisernim prstanom
  Pripoveduje: Lucija, 7 let
3. Žabica najde kovanček
  Pripoveduje: Lola, 7 let
4. Veverica in volk
  Pripoveduje: Patricija, 5 let
5. Lisica in laži
   Pripoveduje: Ana, 8 let
6. Gospod Začetek
  Pripoveduje: Fran, 7 let

Pridite, izberite, prisluhnite!Zvočna instalacija na vrtu Društva slovenskih pisateljev je stalni prostor, kjer literaturo lahko poslušamo. Kurirani izbori prinašajo raznolike literarne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu. Odprli smo jo maja 2021 v okviru Festivala Fabula, oblikovala jo je ekipa Prostorož. Tokrat vabimo k poslušanju zvočnih vsebin v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in v sodelovanju s Pravljičnim studiem. 

Projekt Pravljični studio Vodnikove domačije razvija pripovedovalska orodja, dejavnosti in vsebine, s katerimi raziskuje svet pripovedovanja in pravljic, v njem pa imajo glavno pripovedovalsko besedo otroci.  V okviru projekta nastaja tudi zvočna knjižnica posnetkov zgodb otrok in  izboru teh lahko prisluhnete tudi na Čudežni klopi. 

Program zvočne instalacije Tukaj poslušamo literaturo upravlja in kurira pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, tokrat v sodelovanju s Pravljičnim studiem v okviru 15. Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI.

Foto: Domen Pal

zapri Na spletnih straneh Mestoliterature.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.