Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

 • Pon, 01. 07. 2024

  10.00 | Slovanska knjižnica

  Ada Škerl: Prezrta, a ne pozabljena

  Razstava med 1. 7. in 30. 8. 2024

 • Pon, 08. 07. 2024

  10.00 | Vodnikova domačija Center

  Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma

  25. 5.–14. 7. 2024

Že mimoPrihaja
 • Dogodki | Pon, 3.6.2024 | 10.00
 • Vodnikova domačija Center

Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma25. 5.–14. 7. 2024

Skozi vizuro sodobnosti razstava z izborom publikacij, ilustracij ter pozicij sodobne umetnosti, pa tudi s filmskim in pedagoškim programom ter predavanji predstavi otroka druge polovice 20. stoletja ter izbrane ustvarjalke za otroke v Sloveniji in na področju bivše Jugoslavije.

Po grozotah druge svetovne vojne ter odločnem boju za svobodo v okviru NOB je ideja otroštva kot posebnega obdobja v življenju pomembno vplivala na obnovo in načine razvoja povojne družbe, tako doma kot po svetu. »Stoletje otroka« je sovpadlo s stoletjem knjige. Knjige, revije, časopisi ter z njimi ilustracije so otroke spremljali skozi odraščanje.
Otroci socializma, predvsem v naraščajočih mestih, so se po soočanju s preizkušnjami vojne aktivno vključili v obnovo domovine, se začeli več igrati, obiskovati domove igre in dela (vrtce), šole, ukvarjali so se s športom, obiskovali morske in gorske kolonije, se kulturno udejstvovali, dobili razširjeno pravico do zdravstvenega in socialnega varstva in skrbstva, začel jih je obdarjati dedek Mraz, postali pa so tudi državljani sveta.
Izobraževanje, kulturna vzgoja in posebej književnost za otroke, ki so predstavljali skoraj polovico takratnega prebivalstva, so številnim kulturnim delavkam_cem ponudili prostor za njihovo ustvarjalnost. Prav ustvarjalnost za otroke (in z njimi) je bila torej tista, ki je z besedo, zvokom, sliko, lutkami ali gibom na široko odprla vrata v svet umetnosti tudi tistim, ki so jim bila prej večinoma zaprta: ženskam in otrokom širokih ljudskih množic.
Na vrhunce ustvarjalnosti in književnosti za otroke tistega časa – v smislu razcveta izvirne produkcije, vzpostavljanja povezav in (infra)strukture na področju prevodov in produkcije, pa tudi množičnosti in dostopnosti – danes marsikje gledamo iz drugačnih zornih kotov. S sodelovanjem v tem razvoju ustvarjalke_ci za otroke niso sooblikovale_i zgolj podob otroštva, temveč z njimi tudi ideje nove družbe in sveta. Te so bile kot bakle minule bodočnosti predane v roke otrok tistega časa, ko se je na obzorju sveta še lesketala prihodnost.
Odpiralni čas
torek-petek: 10.00-18.00
nedelja: 10.00-14.00
Vstop na razstavo in dogodke (razen filmskega programa v Slovenski kinoteki) je prost.

Razstava s programom predstavlja rezultate raziskovalnega projekta in je nastala v sodelovanju Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Centra ilustracije / Vodnikove domačije, društva Mesta žensk in Slovenske kinoteke.
Novice | Pet, 5. 7. 2024

André Derraine bo prvi gost novega rezidenčnega programa za francoske striparje v Ljubljani

foto: Pauline Gouablin


Leta 2024 sta Unescovi mesti literature Ljubljana in Angoulême, slednje splošno priznano kot mednarodna prestolnica stripa, skupaj s Francoskim inštitutom pripravili nov rezidenčni program, namenjen podpori slovenske in francoske ustvarjalnosti na področju stripa. Prvi razpis za prijave za enomesečno rezidenco, ki bo v ljubljani potekala oktobra 2024, je bil izjemno uspešen. Zahvaljujemo se, da smo že v prvem letu tega programa prejeli kar 20 prijav res izjemne kakovosti. Razpis za slovenskega striparja, ki bo en mesec bival v Angoulêmu, je v pripravi.

 

Prijave vrhunskih ustvarjalcev so nedvomno potrditev pomembnosti projekta in zagotovilo plodovite prihodnje izmenjave. Cenimo trud, ki so ga prijavitelji vložili v svoje prijave, saj so s tem potrdili ne samo potrdili smisel projekta, temveč tudi soustvarili njegovi prepoznavnost in kvaliteto.

 

Prvi rezident, ki sta ga izbrali slovenska in francoska žirija, bo francoski umetnik André Derraine. Derraine, rojen leta 1994, je avtor stripov, ilustrator in oblikovalec, ki živi v Strasbourgu. Svoje ilustracije in slike je razstavljal številnih galerijah in na skupinskih razstavah, oblikoval je plakate za različne festivale, prispeval ilustracije za revije in časopise, izdal več zinov ter ustvaril več slik za animirani film Les Belles Cicatrices Raphaëla Jouzeauja, ki je uvrščen v uradni program filmskem festivalu v Cannesu.

 

Kot pravi Derraine, je »pripovedovanje zgodb skozi besedilo in sliko tisto, kar najraje počnem in kar si želim početi tudi v prihodnje.« Po dveh izdanih stripovskih albumih (Des fourmis dans les jambes, Fidèle Éditions, 2023; Un orage par jour, Keribus Éditions, 2021), bo Derraine svoj čas v Ljubljani namenil predvsem delu na novi knjigi. Rezidenčni programi so po njegovem namreč ključni dejavnik pri zagotavljanju spodbudnega in varnega delovnega okolja za umetnika, saj mu omogočajo, da eksperimentira in razvija nove ideje za svoje delo. Tak primer je denimo tudi čas, ki ga je Derraine preživel v Villi Saigon v Vietnamu leta 2019, kar mu je omogočilo, da je postavil temelje svojega avtorskega stripovskega prvenca.

 

André Derraine se v svojem delu osredotoča predvsem dve tehniki, in sicer črnilo na papirju in gvaš na lesu. Njegov likovni izraz priča o domišljeni estetiki, ki jo opredeljujejo premišljena raba barve, izjemna pozornost do detajlov in sugestivna narativnost. Njegove slike ustvarjajo dinamično in sugestivno dialektiko, ki sopostavlja navidezno umirjenost, znotraj katere praznina namiguje ne neko nevidno polnost, s skoraj nadrealističnimi prizori čudovito domišljijskih, a hkrati čudno nedomačnih svetov.

 

Veseli smo, da bomo Andréja Derraina lahko gostili kot prvega rezidenta tega novega programa. Podrobnosti o predstavitvah njegovega dela in drugih interakcijah z lokalno skupnostjo bomo objavili sproti. 

Novice | Tor, 14. 5. 2024

Rezidenca v Wonjuju v J. Koreji1. september–31. oktober

 
Mesto literature Wonju razpisuje edinstveno priložnost za enega pisatelja oziroma pisateljico iz drugih Unescovih mest literature, da osem tednov preživi v kulturnem centru Toji v Wonjuju v Južni Koreji. Program rezidenčnega ustvarjanja je namenjen spodbujanju kulturne izmenjave in prijateljstva med mesti literature po vsem svetu.

 

Podrobnosti o rezidenci

 • Kdo se lahko prijavi: pisatelji oz. pisateljice iz mest literature ali tisti, ki imajo tesno povezavo z mestom literature.
 • Rok za prijavo: 31. maj
 • Objava izbranega kandidata: do 27. junija
 • Lokacija: Kulturni center Toji
 • Trajanje: Osem tednov (od 1. septembra do 31. oktobra)Ugodnosti

 • Povratna letalska vozovnica
 • Lokalni prevoz (ob prihodu in odhodu)
 • Prehrana v kulturnem centru Toji
 • Namenska soba za pisanje v kulturnem centru Toji
 

Zahteve za prijavo

 • Pošljite dokument v obliki .docx (Microsoft Word): 1.000–2.000 besed, velikost pisave 11–12), v katerem je naslednje:
 • Podatki o vas
 • Vaša literarna dela, dosežki in nagrade
 • Vaše izkušnje na literarnem področju
 • Zakaj bi se radi udeležili rezidenčnega programa v Wonjuju
 • Navedite državo in mesto literature, kjer trenutno prebivate (ali dokazilo o prejšnjem prebivališču, če je ustrezno).


Upoštevajte: Prijave, ki presegajo omejitev števila besed ali vključujejo dodatne materiale, ne bodo upoštevali.


Jezik: Zahtevana je angleščina z minimalno stopnjo B2.

Izbor in obveščanje: Prijave bo v dveh stopnjah pregledala neodvisna komisija. O izboru bodo obvestili do 27. junija.

 

Med rezidenco

 • Za izbranega pisatelja oziroma pisateljico ni posebnih zahtev.
 • Namen je zagotoviti sproščeno in navdihujoče okolje za ustvarjalno delo.
 • Imeli boste priložnost za povezovanje z drugimi korejskimi in mednarodnimi pisatelji ter umetniki, ki bodo v istem obdobju prebivali v kulturnem centru Toji (približno 16–19 oseb).
 

Oddaja prijave

Svojo prijavo pošljite na e-naslov wonjucityoflit@korea.kr najpozneje do 31. maja.

Novice | Čet, 2. 5. 2024

Rezidenca v GranadiNovember 2024


Granada, Unescovo mesto literature (Granada Ciudad de Literatura Unesco), je razpisala poziv za rezidenco novembra 2024.

Kaj ponujajo:
* 30-dnevno nastanitev za dva pisatelja/pisateljici od 4. novembra do 3. decembra
* Krijejo potne stroške

Pogoji:
* Vsaj 2 izdani knjig (ne v samozaložbi)
* Znanje angleščine ali španščine
* Povzetek literarnega projekta med bivanjem v Granadi

Rok za oddajo vlog: 20. junij 2024.

Vsi pogoji in druge informacije so na voljo tu.

Novice | Sre, 17. 4. 2024

Sejem na zraku v parku ZvezdaNED 12. MAJ (10.00–22.00)

Ni samoumevno, da lahko v slovenščini beremo toliko dobrih knjig!

V pisarni Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s skupnostjo založnikov v parku Zvezda organiziramo deveti knjižni Sejem na zraku.

Sejem je odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi, in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig.
Vabimo na celodnevni knjižni sejem in spodbujamo:

Podarimo si knjige!

Od jutra do noči bomo razprostrli stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar v tem trenutku ponujajo založniki in založnice. Za sejem pripravljajo poseben izbor knjig s sejemskimi popusti, med njimi veliko knjižnih novosti. Številni bodo prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in predstavitve knjig. Na sejemskem odru, ki se odpira točno ob 10.00 s sejemsko glasbeno budnico, se bodo do večera vrstili pogovori, branja in predstavitve knjig.

PODPISOVANJE in PORISOVANJE KNJIG
Na sejmu se bodo vrstila tudi podpisovanja in porisovanja avtorjev in avtoric. Program bo objavljen kmalu.

SEJEM in DRUŽENJE V NOČ
Sejem bo odprt vse do 22. ure, za prijetno vzdušje bo osvetljen z namiznimi svetilkami!

SEJEMSKI ODER
Pogovori in predstavitve knjig se bodo odvijali tudi na sejemskem odru. Program objavimo kmalu:)

SEJEMSKA PONUDBA ZA TUJE OBISKOVALCE
Sejem v parku Zvezda vsako leto obiščejo tudi številni tuji obiskovalci in obiskovalke in zanje bomo letos na info stojnici ponudili izvrsten nabor naših avtorjev in avtoric v prevodih.
zapri Na spletnih straneh Mestoliterature.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.