Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 12.1.2022 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

O afriški literaturi: Tahar Ben Jelloun Pogovor o literaturi

Vabimo na pogovor o maroškem pisatelju Taharju Benu Jellounu, ki je leta 1987 kot prvi neevropski frankofoni pisatelj za roman Sveta noč (Modrijan, 2004) prejel prestižno Goncourtovo nagrado.

V romanu Ahmed-Zahra, osma hči v hiši brez moškega potomca, po očetovi volji odrašča kot fant in se osamljena spopada s težavami adolescence. V Sveti noči začne odkrivati svojo resnično spolnost in identiteto ter graditi novo življenje ob slepem Konzulu. Zaplet je izostren na ozadju tradicionalnega strogega arabskega ločevanja med položajem moškega in ženske. Za roman je značilen lirični jezik, poln poetičnih podob, ki bralca posrkajo v magično arabsko okolje in obudijo predislamske običaje.

Gosta pogovora bosta Grega Ulen, doktorski študent primerjalne književnosti (Princeton University) in Loubna Belmekki, doktorska študentka antropologije (Univerza Ben Abdellah v Maroku). Pogovor bo vodila Aleksandra Gačić.

Pogovor bo potekal v dvorani domačije ter bo istočasno predvajan prek FB strani domačije.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.