Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 23.3.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Znanstveno kazalo: Nesmrtno življenje Henriette LacksPredavanje in pogovor o knjigi

Leta 1951 je umrla Henrietta Lacks, preživele so le njene rakave celice. Celice se niso in niso prenehale deliti in tako je nastala prva celična linija z imenom HeLa. Celice so se zaradi svojega potenciala za raziskave hitro razširile po laboratorijih, vendar se je ob tem malo ljudi vprašalo, kdo je ženska za nesmrtnimi celicami. Henrietta je ostala zelo dolgo anonimna, tako da niti njena družina ni vedela, da so celice njihove matere in žene postale standardni del laboratorijske opreme.
 
Pisateljica Rebecca Skloot nam v svoji knjigi predstavi Henriettino življenje in družino ter pokaže, da je bila Henrietta več kot le nekaj hitro rastočih celic. Popelje nas skozi znanstveni napredek v drugi polovici 20. stoletja, predstavi takratne etične dileme in pokaže močno prisotnost rasizma v medicini. Vendar nam ob tem predstavi tudi drugo plat zgodbe – o družini, ki matere skorajda ni poznala.
 
Gostja: prof. dr. Mojca Narat
Pogovor bo vodila: Dora Adamič, študentka biotehnologije, članica uredništva Znanstvene redakcije Radia Študent.
 
Pogovor se bo v živo predvajal na FB profilu Vodnikove domačije Šiška in preko aplikacije Zoom.
Pridružite se, tudi z vprašanji.
 
KORAK DO KNJIGE:
Knjigo lahko od ponedeljka do petka (med 10.00 in 16.00) prevzamete na Vodnikovi domačiji.
 
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Radio Študent
V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.
Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.