Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 10.3.2020 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Znanstveno kazalo: Je znanost rasistična?Pogovor

Rasizem v znanosti je mogoče predstaviti in premisliti skozi optiko družboslovja in humanistike ter naravoslovja. Zato bomo pri pogovoru o rasizmu v znanosti združili poglede socialne antropologinje Karmen Šterk, fizika in filozofa Saša Dolenca in genetika Simona Horvata.

Kljub temu, da se lahko, da rasizem nima prostora ne v biologiji ne na drugih področjih znanosti, se ga znanost ne more znebiti. James Watson, nobelov nagrajenec, eden izmed zaslužnih za določitev strukture molekule DNK, je v zadnjih desetletjih večkrat javno govoril o bioloških razlikah med ljudmi, ki naj bi temeljile na rasi in barvi kože. Kljub svojim rasističnim opazkam je bil še vedno veliko prisoten na znanstvenih srečanjih, svoje mesto je dobival tudi v medijih. Zakaj rasizma v znanosti ne obsojamo tako kot na primer kreacionizem? Po mnenju antropologa Jonathana Marksa, avtorja knjige Ali je znanost rasistična?, gre v obeh primerih za psevdoznanost. Na pogovoru bomo spregovorili o zgodovinskem in družbenem ozadju rasizma v znanosti.

Raziskovanje naših korenin je v današnjem času nadvse popularno, tudi zaradi razvoja sodobne genetike. Ljudje smo raznoliki, a imamo skupne prednice in prednike. Ni pa nas mogoče uvrščati v ločene biološke skupine glede na našo zunanjost ali glede na naše gene.
Govorili bomo o raznolikosti ljudi, se dotaknili vprašanja, kaj nam genetika lahko pove o nas samih in naših prednikih. Predvsem bomo kritično ovrednotili rasizem in pokazali, zakaj nima mesta v znanosti.

Obvezno čtivo:
- Jonathan Marks: Ali je znanost rasistična? (Založba Aristej, 2019)
- Angela Saini: Inferior - the Return of Race Science (2019)
- Adam Rutherford: How to Argue With a Racist - History, Science, Race and Reality (2019)

Gostje in gosti:
Dr. Karmen Šterk je profesorica socialne in kulturne antropologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in raziskovalka na področju antropologije ekstremnih vedenj.

Dr. Simon Horvat je profesor genetike na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Posveča se raziskovanju genetskih temeljev debelosti.

Dr. Sašo Dolenc je fizik z doktoratom iz filozofije, komunikator znanosti in avtor 13 knjig, v katerih znanost približa širši javnosti. Je tudi vodja spletne strani Kvarkadabra.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

Produkcija: Vodnikova domačija Šiška, Radio Študent
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB

Ob izbranih znanstvenih izdajah se potapljamo v naravoslovnoznanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj. Serijo Znanstveno kazalo vodi biologinja in kognitivna znanstvenica dr. Zarja Muršič. Pripravljamo jo v sodelovanju z znanstveno redakcijo Radia Študent.