Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 3.3.2022 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH] | Nonumenti: Pozabljeni prostori, prakse in objektiPogovor o humanistiki in družboslovju

Klemen Ploštajner (raziskovalec na področjih politične, ekonomske in prostorske sociologije s poudarkom na stanovanjskem vprašanju in produkciji prostora, član uredništva Založbe /*cf.) bo predstavil fenomen nonumentov v Ljubljani, izhajajoč iz knjige Novo urbano vprašanje Andyja Merrifielda (Založba /*cf., 2016).

Visoki modernistični stanovanjski bloki impresivnih volumnov so danes podvrženi dvema kolektivnima praksama »spominjanja«: ali so objekti prezira in sovraštva in jih na koncu porušijo, ali pa so občudovani, proučevani, kodificirani in trženi, skratka ikonični. Monumenti tako postanejo bodisi pozabljeni, zanemarjeni in uničeni nonumenti ali pa na novo zamišljene ikone. Obe praksi pa objekte, ki so bili zamišljeni kot spomeniki kolektivne skrbi za reprodukcijo ljudi (in njihove delovne sile), premakneta v nov okvir razumevanja, gledanja in rabe. Nov okvir, ki je skladnejši z današnjo družbeno ureditvijo, predvsem pa okvir, ki temelji na pozabljanju. Pozablja tako, da izbriše, ali pa tako, da mistificira: v obeh primerih pa skrije družbeno bazo stanovanjskih objektov.  V prispevku bomo poskusili razumeti ta premik in ga umestiti v analizo razvoja stanovanjske gradnje od temelja socialne države do zgolj še enega področja tržne dejavnosti. In obratno, prek statusa teh objektov bomo poskusili razumeti posamezno dobo in njeno stanovanjsko preskrbo.
Produkcija: Založba /*cf in Vodnikova domačija Šiška
Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH] je nova serija, ciklus predavanj na izbrano krovno temo, ki jo obravnavamo in premišljujemo z več vidikov. 
V prvem letu VVH (med februarjem in junijem 2022) bo pet vabljenih predavateljev, teoretikov in raziskovalcev z različnih področij humanistike in družboslovja izvedlo pet predavanj na osrednjo temo.
Letošnji ciklus predavanj VVH nosi naslov NONUMENTI: pozabljeni prostori, prakse in objekti.

Idejna zasnova in organizacija: Založba /*cf., Divja misel in Vodnikova domačija Šiška
Partnerja: MoTa in Nonument Group

Ciklus predavanj podpirata MOL - Oddelek za kulturo ter Javna agencija za knjigo RS.