Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 10.2.2022 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH] | Nonumenti: Pozabljeni prostori, prakse in objekti Pogovor o literaturi, arhitekturi in humanistiki

Vodnikov vodnik po humanistiki [VVH] je ciklus predavanj na izbrano krovno temo, ki jo obravnavamo in premišljujemo z več vidikov.

Prvi ciklus predavanj VVH nosi naslov Nonumenti: pozabljeni prostori, prakse in objekti. Pojem nonumenta je v slovenskem prostoru razmeroma nov in se nanaša na koncept, ki ga je razvila skupina Nonument Group. Koncept nonumenta prevprašuje arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukture, ki so zaradi zgodovinskih, ideoloških in družbenih premen spremenili svoj pomen ali šli v pozabo. Med februarjem in junijem 2022 bo pet predavateljev z različnih področij humanistike, umetnosti, arhitekture …, koncept nonumenta mislilo v povezavi z izbranimi knjigami ter ga razširilo na druge prakse in objekte. 

Prvo predavanje:
Nika Grabar (arhitektka in teoretičarka, članica Nonument Group) bo predstavila koncept nonumenta in zbornik Nonument (MoTA, 2020). Pred predavanjem si bo mogoče ogledati dokumentarni video iz umetniške intervencije Nonument Group TGH-68: Tukaj se nič ne more zgoditi (4'45''). Dogodek se je odvil 13. junija 2021 v sklopu preddogodkov ob otvoritvi Cukrarne.
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB
V prvem letu VVH (med februarjem in junijem 2022) pet vabljenih predavateljev, teoretikov in raziskovalcev z različnih področij humanistike in družboslovja izvede pet predavanj na osrednjo temo. Ciklus VVH v juniju sklene knjižni sejem humanističnih in družboslovnih založb. Sejem poteka na vrtu Vodnikove domačije ob kuriranem spremljevalnem programu.

Idejna zasnova in organizacija: Založba /*cf., Divja misel in Vodnikova domačija Šiška
Partner: Nonument Group

Ciklus predavanj podpirata MOL- Oddelek za kulturo ter Javna agencija za knjigo RS