Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 9.6.2022 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Vodnikov vodnik po humanistiki: Nonumenti, Rok VevarPogovor o literaturi

Peto, zadnje predavanje | ROK VEVAR: Nonument in sodobni ples

Rok Vevar je plesni zgodovinar, publicist in arhivar, ustanovitelj Začasnega slovenskega plesnega arhiva, sokurator CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa in član Nomad Dance Academy Slovenija.

V predavanju Nonument in sodobni ples se bo ukvarjal z vprašanji spomina in pozabe v sodobnem plesu ter na konkretnih primerih ugotavljal, kako koncept nonumenta osvetljuje spominjanje in zgodovinjenje sodobnega plesa. Zanimalo ga bo, kako zgodovina in teorija sodobnega plesa lahko dopišeta koncept nonumenta. Pozaba je lahko tako v plesni praksi, kakor tudi pri efemernosti plesnega dogodka, postopek pretvorbe, spomin pa dostikrat obet neke drugačne govorice, še posebej v primerih, ko se konkretne koreografije ne ohranja v njeni enostavni ponovitvi.
Na zaključnem dogodku serije bodo na voljo tudi knjige, povezane z letošnjim letnikom predavanj na temo nonumentov.

Zavrteli bomo tudi vse kratke filme po izboru skupine Nonument Group, ki so letos spremljali serijo (mdr. Severjeva garaža, Nemške marke, Pionirska).
V Najmanjši knjigarni v Šiški najdete nabor knjig, ki jih predstavljamo na domačiji, med njimi tudi dela, obravnavana v letošnji, prvi sezoni serije predavanj VVH.

Idejna zasnova in organizacija: Založba /*cf., Divja misel in Vodnikova domačija Šiška
Partnerja: MoTa in Nonument Group
Ciklus predavanj podpirata MOL - Oddelek za kulturo ter Javna agencija za knjigo RS.