Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 1.12.2022 | 14.00
  • Vodnikova domačija Šiška

VIII. decembrski sejem ilustracije: v živo in na spletuOd 1. do 24. decembra

​​December osmo leto zapored prinaša tudi sejem ilustracije in z njim možnosti za ogled in nakup ilustracij 30 najvidnejših domačih ustvarjalcev, od častitljivih starost do sijajnih mladih. Na sejmu najdemo tako originale kot podpisane printe, omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez.
Sejem, ki bo odprt med 1. in 24. decembrom, poteka tako v živo, v Galeriji Vodnikove domačije, kot na spletu (sejemilustracije.si), ponuja pa tudi izbor ilustriranih knjig sodelujočih avtoric in avtorjev.

RAZSTAVLJAJO
Marta Bartolj, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Ančka Gošnik Godec, Miha Hančič, Klara Jan, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Manca Krošelj, Polona Lovšin, Ana Maraž, Matija Medved, Eva Mlinar, Nina Mršnik, Silvan Omerzu, Andreja Peklar, Lidija Plestenjak, Tereza Prepadnik, Petra Preželj, Jelka Reichman, Hana Stupica, Peter Škerl, Gorazd Vahen, Meta Wraber, Ana Zavadlav
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Vstopnice: Dogodki so brezplačni
Dogodek na FB
SPREMLJEVALNI PROGRAM
Sobota, 17. 12. ob 10.00 - 14.00
DRUŽENJE Z ILUSTRATORKAMI IN ILUSTRATORJI
Del vsakoletnega sejma ilustracije so tudi sobotna druženja z ilustratorji, ko obiskovalci sejma spoznavajo avtorje, z njimi klepetajo in jih kaj povprašajo, ilustratorji in ilustratorke pa spoznavajo svojo publiko in kupce svojih del ter odgovarjajo na vprašanja.

Sobota, 17. 12. ob 15.00
3 RAZGRNJENI PROJEKTI
Na sejmu sodelujoče ilustratorke bodo razgrnile in predstavile proces dela na svojih projektih.
Ana Zavadlav bo delila potek ilustriranja za zbirko Italijanskih pravljic Itala Calvina, ki je pravkar izšla pri Založbi Mladinska knjiga, Eva Mlinar delo za muzej Wellcome Collection v Londonu, Maja Poljanc in Petra Švajger pa Slovenske basni, ki so nastajale s podporo Centra za kreativnost.

SPREMLJEVALNI PROGRAM ZA OTROKE
Nedelja, 4. 12. ob 11.00 / 5+
PRAVLJIČNI STUDIO
Zgodbe ne nastanejo iz nič in veliko bolj zabavno je, če si jih izmišljujejo skupaj. Zato smo v Pravljičnem studiu razvili pripovedovalsko kocke, pripovedovalske prosojnice in pravljični zemljevid in številne načine, na katere se lahko igramo z njimi in pripovedujemo zgodbe. Za eno nedeljsko dopoldne se bo Vodnikova spremenila v veliko pripovedovalsko igralnico. V igro vas bodo pospremile mentorice Pravljičnega studia Špela Frlic, Maša Jazbec in Nuša Jurjevič.

Nedelja, 11. 12. ob 11.00 / 5+
IGRARIJE IZ GALERIJE
Decembrski sejem ilustracije vsako leto do vrha napolni galerijo z ilustracijami in zgodbami.
Otroci bodo pokukali med podobe in spoznali ilustratorko Anko Kočevar. Skozi kratek filmček bodo obiskali njen atelje in izvedeli kako Anka ustvarja svoje neverjetne kolaže. Na delavnici bodo, pod Ankinim mentorstvom, tudi sami ustvarili kolaž in se preizkusili v magnetnih igrah, ki so nastale iz njenih ilustracij.

Nedelja, 18. 12. ob 11.00 / 4+
PALAČINKOVA TORTA in OBISK DEDKA MRAZA
Maček Findus si praznovanja rojstnega dne ne zna predstavljati brez palačinkove torte, zato se njegov prijatelj Petterson seveda odloči, da mu jo bo spekel. A pot do sladke torte je dolga in polna humornih zapletov.
Pripoveduje: Katja Preša, animacija ilustracij: Jure Lavrin, glasba: Andrej Fon.
Po pripovedovanju otroke obišče dedek Mraz.

Vstop na dogodke je prost. Zaradi omejene kapacitete prosimo, da si zagotovite brezplačne vstopnice na spletni strani mojekarte.si, na domačiji ali na: prijava@divjamisel.org.