Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 16.12.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Večerja v Beli hiši, 1942Odrska predstavitev knjige

Vabimo na gledališko predstavo Večerja v Beli hiši, ki je nastala po romanu Louisa Adamiča, ki v slovenskem prevodu v celoti nikoli ni izšel.

Adamičeva knjiga Pot v obe smeri 1941 je naredila vtis na ameriškega predsednika Franklina Delano Roosevelta in njegovo ženo Eleanor, da sta hotela seznaniti Winstona Churchilla z Adamičem in njegovimi idejami, namreč da mora novi svet, ki je toliko dolžan staremu, po vojni pomagati uničeni Evropi. Večerja je potekala 13. januarja 1942 po prvem medvojnem obisku Winstona Churchilla pri predsedniku Rooseveltu. Na to večerjo sta bila povabljena tudi Louis Adamič in njegova žena Stella Sanders Adamič. Louis Adamič je knjigo o napisal na pobudo prijatelja in slavnega pisatelja Uptona Sinclaira. Izšla je leta 1946 pri ameriški založbi Harper & Brothers. Po izidu knjige pa niso nastopile samo težave z Winstonom Churchillom, ampak tudi z vlogo Adamiča v času ameriškega »lova na čarovnice«.

Gre za zadnjo dokončano knjigo pred Adamičevo nasilno smrtjo leta 1951, ko je pisal knjigo Orel in korenine o dogodkih v Jugoslaviji po letu 1948. Knjigo sta posmrtno uredili Stella Sanders Adamic in Thimoty Seldes.

Vlogo in pomen dela Večerja v Beli hiši skozi nekaj gledaliških slik uprizorita igralka Nataša Keser in igralec Niko Goršič.

Po predstavi sledi pogovor o Louisu Adamiču.

Priredba besedila in dramaturgija Andreja Kopač
Režija Nick Upper
Avtorski projekt Združenja dramskih umetnikov Slovenije v sodelovanju s SNG Dramo in Inštitutom Divja misel (Vodnikova hiša, Ljubljana).