Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 16.9.2021 | 10.00
  • Filozofska fakulteta

Umetnost skozi teorijo: historičnomaterialistične analizeMednarodni literarni kolokvij

Knjiga Radeta Pantića Umetnost skozi teorijo predstavlja pomemben prispevek k teoriji in zgodovini umetnostnih praks, umetnin in njihovih družbenih učinkov. Avtor proučuje umetnost na obzorju splošne problematike zgodovinskih procesov v sodobnih in preteklih družbah. Izdelal je izviren konceptualni aparat, ki spoštuje relativno avtonomijo umetnostnih in kulturnih praks, hkrati pa jih teoretsko dosledno umešča v protislovno dinamiko družbenih formacij.

K razpravam o(b) Pantićevem delu se je odzvalo kar 20 kolegic in kolegov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Črne Gore, ki delujejo na področjih umetnostnih in kulturnih praks, njihovega družbenega in zgodovinskega umeščanja, kritike in teorije. Svoje delo bodo soočili s teoretskimi postopki, ki jih razvija Pantić, in z dognanji, ki jih prinaša njegova malodane prelomna knjiga. Z dvodnevnim mednarodnim kolokvijem želimo spodbuditi dialog, ki bo s soočanjem problematik in analitičnih postopkov morda odprl nova obzorja za družbenozgodovinsko teorijo umetnosti.
Produkcija: Založba /*cf
Mednarodni kolokvij Založbe /*cf. bo potekal v jezikih z območja nekdanje Jugoslavije. Podroben program kolokvija sledi v naslednjih dneh!
Dogodek na FB
Dogodek bo izveden v skladu s pogoji PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki se bodo preverjali ob obisku prireditve.