Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 14.5.2024 | 20.00
  • Kinoteka

Svobodna Palestina / Vrnitev v Hajfo Projekcija filma in uvodno predavanje 

Hawalova priredba novele Gasana Kanafanija Vrnitev v Hajfo je redko viden biser. Kanafanijeva temeljna alegorična zgodba pripoveduje o Safiji in Saidu, ki ju streljanje in topniški ogenj med izgonom aprila 1948 prisilita, da svojega petmesečnega sina Kalduna pustita v Hajfi. Zaradi vojne leta 1967 in izraelske okupacije Zahodnega brega in Gaze lahko par po dvajsetih letih spet potuje v Hajfo. Tam izvesta, da sta Kalduna, ki mu je zdaj ime Dov, posvojila judovska imigranta, ki sta prispela leta 1948, njun zdaj dvajsetletni sin pa se je nedavno pridružil izraelski vojski. Zgodba in film, ki ostaja zvest Kanafanijevemu slogu in nameri, se ukvarjata z nemogočimi vprašanji: Kdo je prava mama? Kdo je pravi oče? Kaj je domovina in čigava je? In končno, kako se je mogoče vrniti v Hajfo?

Pred projekcijo bo Maja Lamberger Khatib predstavila novelo Vrnitev v Hajfo Gasana Kanafanija, Petra Meterc pa bo pripravila kratek uvod v film.
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB
SVOBODNA PALESTINA
Serija dogodkov ob obletnici nakbe

Ljubljana, 13.–18. maj 2024

UL AGRFT / UL Fakulteta za arhitekturo / UL Filozofska fakulteta / Knjigarna Sanje / Slovenski center PEN / Slovenska kinoteka / ŠKUC / Vodnikova domačija Center 

Svobodna Palestina kot ideja, cilj ali politična stvarnost še nikoli ni bila tako daleč od resničnosti, kot je danes. In prav zato ni bilo še nikoli pomembneje govoriti o svobodi, dostojanstvu in pravičnosti za vse ljudi. Kaj pomeni pravica do samoodločbe in kaj pomeni biti svoboden, da lahko vsi, kot posamezniki in kot člani družb, živimo, soodločamo in sooblikujemo življenja.

Ob obletnici nakbe Vodnikova domačija in Gibanje za pravice Palestincev skupaj s partnerji pripravljamo serijo dogodkov, s katerimi v središče postavljamo glas Palestine. Od ponedeljka do sobote se bo v različnih prostorih po Ljubljani odvilo 10 dogodkov.