Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 14.7.2020 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Starinske popevke z Zvezdano Novakovič feat adlešičke KresniceKoncert

STARINSKE POPEVKE je projekt pevke, harfistke in skladateljice Zvezdane Novaković v sodelovanju s Kresnicami iz Adlešičev.

Gre za ljudska besedila, ki so se ohranila, medtem ko so melodije potonile v pozabo. Besedila prihajajo delno iz knjižne zbirke "Bisernice iz belokranjskega narodnega zaklada I" Ivana Šašlja.

Kot je zapisal Šašelj: "/…/ Marija Veselic iz Marindola iz svoje mladosti pripoveduje, da so te pesmi popevala dekleta po večerih, ko so hodila po hišah na "prelo" (prejo). To so "starinske popevke", kakor jim pravijo. Pripomniti moram še, da mladina ne zna več teh lepih "starinskih" pesmi. S starimi ženami vred bodo legle tudi te zanimive belokranjske pesmi v grob. Naj se ohranijo vsaj v tej knjižici!"

Zvezdana se je odzvala klicu po obujanju teh čudovitih pesmi s svojevrstno poezijo, ki odseva starodavni čas in hkrati toliko pove o nas samih danes, ko smo nekako oropani identitete. Z Zvezdanino uglasbitvijo pesmi pridobijo sodobno zvočno podobo, sočasna spremljava Kresnic iz Adlešičev pa jim prida pristnost belokranjske zvočne krajine.

Starinske popevke za Zvezdano niso zgolj etnološke: so tudi avtoričini čustveni in spominski prostori, v katerih se s spomočjo nasnemavanja in zvočnih modulatorjev svobodno poigrava z zvokom strun in glasu. Pesmi tako niso ne stare, ne nove - so v sozvočju z današnjim časom in davnino, so avtorske in hkrati delo vseh tistih, katerih glasovi so že davno izgubljeni in pozabljeni.

Nekaj pesmi na programu bo tudi starih ponovno uglasbljenih kresnih pesmi, nekaj uskoških, par skladb prihaja iz zbirke Lepa Anka.

Nastopajo:
ZVEZDANA NOVAKOVIĆ: avtorica projekta, vokal, harfa, elektronski instrumenti
ADLEŠIČKE KRESNICE: vokali
Vstopnice: 12 eur / 10 eur v predprodaji
Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije (TOR-PET, 10h-18h) ali preko spleta. V primeru dežja koncert odpade.
Dogodek na FB
Kupi vstopnico