Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pon, 26.9.2022 | 18.00
  • ŠKUC

Sophijin simpozij: Družbena poetikaCikel javnih pogovorov in razprav ob predstavitvah knjig

Prvi pogovor v sklopu Sophijinega simpozija bo o izhodiščih in sporočilih najnovejše knjige ameriškega pesnika, esejista in delavskega aktivista Marka Nowaka – Družbena poetika. Z avtorjem ter s Tino Podbevšek, delavsko organizatorko pri Centru za družbeno raziskovanje (CEDRA), proučevalko delavskih gibanj, članico gledališke skupine Pekarna Magdalenske mreže Maribor, in z Miho Zadnikarjem, kulturnim delavcem, aktivistom in alternativnim teoretikom, bo razpravljal Blaž Gselman, prevajalec knjige in pisec spremne besede.

Družbena poetika v svojem poimenovanju zgošča dva politična trenutka, ki sta v nepomirljivem antagonizmu z obstoječim družbenim redom: hkrati pomeni pisanje literature »od spodaj« in boj za socialistično transformacijo družbe. Mark Nowak razvija protielitistično videnje literarne zgodovine, zaradi česar se ograjuje od (zahodnega) kanona. Namesto tega izpostavlja literarna besedila, rojena v bojih podrejenih družbenih skupin za njihovo lastno družbeno emancipacijo. 

V pogovoru bomo skozi zgodovino družbene poetike spregovorili o njenem položaju danes. Katere prakse bi lahko obveljale za družbeno poetiko v tukajšnjem okolju? Pod kakšnimi pogoji poteka umetnostna proizvodnja nasploh in literarna posebej?
Produkcija: Založba Sophia
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB