Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pon, 25.1.2021 | 18.00
  • Slovanska knjižnica

Slovanski bralni klub: Bela bolezenSpletna konferenca

Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni. Z distopično dramo Bela bolezen napisano 1937, se je Karel Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil »konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur«. Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes.

Gostja spletne konference bo bohemistka Tatjana Jamnik.

Drama je dostopna v elektronski obliki (pdf)

Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava na 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.
V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci.
Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.

Slovanski bralni klub poteka v okviru projekta Migracije v resničnosti, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Organizatorji: Slovanska knjižnica, KUD Police Dubove, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Zveza Modro-bela ptica