Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pon, 29.1.2024 | 19.00
  • Cankarjev dom

Sivo na sivem: dr. Frank Ruda in dr. Mladen DolarCikel predavanj

Hegla bo za iztočnice vzel tudi nemški filozof dr. Frank Ruda, ki je prav tako stari znanec slovenskega občinstva. Na zadnjem dogodku cikla se bo, natančneje, osredotočil na Heglov opis svoje Logike: »(...) kraljestvo senc, svet enostavnih bitnosti, prostih sleherne čutne konkretnosti.« Slednje bo premislil tudi ob Brechtovem komentarju Heglovih intrignatnih formulacij. Dr. Mladen Dolar pa se bo v svojem nastopu posvetil filozofskim implikacijam homonimije. Naključno enakozvočje povsem različnih besed namreč lahko služi kot zvočna različica sivega na sivem in terja premislek, kako potegniti razliko sredi nečesa, kar je videti ali slišati enako. Filozofija je od nekdaj preganjala homonimijo, ki z naključnimi trki vnaša nered in kaos v nujnost logosa in filozofskih konceptov, a Dolar bo raziskal, ali niso prav ti zdrsi logosa nosilci spekulativne razsežnosti mišljenja.
dr. Jela Krečič

Cikel predavanj je nastal na pobudo dr. Jele Krečič v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta z naslovom Srebrna okna. Razstava naslovnic je na ogled v Prvem preddverju CD.

Na odrih Linhartove dvorane in Kluba CD se bodo zvrstila predavanja dr. Alenke Zupančič, dr. Petra Klepca, dr. Jele Krečič, dr. Roberta Pfallerja, dr. Jureta Simonitija, dr. Slavoja Žižka, dr. Franka Rude in dr. Mladena Dolarja.
Produkcija: Cankarjev dom
Vstopnice: Brezplačne vstopnice
Kupi vstopnico