Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 29.4.2020 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Razprava o kolonializmu

Vabimo vas, da v sredo ob 20. uri prisluhnete virtualnemu pogovoru o knjigi Razprava o kolonializmu (*cf., 2009), znamenitega martiniškega pesnika, pisatelja in politika Aiméja Césairja. Kako aktualna je danes Razprava o kolonializmu (1950), ki je imela močan vpliv na številna ljudstva v nekdanjih kolonijah, bo govoril sociolog kulture in poznavalec postkolonialnih teorij in literatur Nikolai Jeffs.

»Césaire razčlenjuje, kako je nastajala kolonialna ideologija, kako se je širila in kaj je bil njen motiv, in jo primerja s fašistično ideologijo. Definira kolonializem, njegovo moč, psihologijo in njegov vpliv na ljudstva, ki si jih je podredil. Ugotavlja, da je kolonialni mehanizem širil nasilje, strah, podrejenost, rasno sovraštvo in nemoralo. Dehumaniziral je »civilizirane« in deciviliziral kolonizirane. Kolonializem je, pravi Césaire, podrejenim družbam vzel njihovo materialno in duhovno bogastvo, razbil lokalne sisteme in lokalne ekonomije, uničil identiteto, samozavest in kulturne vrednote.«

Pogovor si boste lahko ogledali tukaj

Dogodek, ki ga pripravljata Vodnikova domačija in založba *cf., bo potekal v okviru 23. pogovora v sklopu Serije pogovorov in predavanj o afriški literaturi.

Ob tej priložnosti vas vabimo tudi k spletnemu nakupu knjige. Vstop v spletno knjigarno.
Produkcija: Vodnikova domačija in Založba *cf.
Dogodek na FB