Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 17.11.2021 | 12.00
  • Atrij ZRC SAZU

Pranger Lyrikbook – slovenska poezija v nemškem prostorRazprava o literaturi

Slovenijo bo med 16. in 19. novembrom 2021 kot Prangerjev gost obiskal nemški urednik, pesnik, filozof in skladatelj, kritični mislec in humanitarni aktivist, aktualni vodja Akademie für Lyrikkritik iz Berlina, dr. Asmus Trautsch. To bo njegovo drugo gostovanje v Sloveniji, prvič je bil na obisku leta 2015.

V sredo, 17. novembra, ob 12. uri, se bo v Atriju ZRC pogovarjal z Urško P. Černe, vodjo Prangerja, sovodjo programa države gostje na mednarodnem Leipziškem sejmu 2007 ter avtorico slogana Slowenien: die dichteste Dichtung pro m2 (slovenska prilagoditev, ki jo je izbrala, se je glasila Gostoljubna gostobesednost, dobesedni prevod pa bi bil Slovenija: najgostejša poezija na m2). Pretresla bosta stanje mednarodnega presajanja poezije v Nemčiji (ter Avstriji in Švici), možnosti uveljavitve slovenske poezije v nemškem prostoru, pregledala primere dobrih praks in skušala orisati realna pričakovanja Frankfurta 2023 – tudi s stališča presajanja humanističnih del. Katera slovenska dela stvarne literature in esejistike naj se prevajajo in tržijo v Nemčiji, katere teme živo zanimajo nemško javnost?

Pogovor bo tolmačen, povezovala ga bo dr. Nada Grošelj in je bil na novembrski termin prestavljen kot del 18. Festivala Pranger.

Dogodek si bo mogoče ogledati preko spletnega prenosa na FB in Youtube kanalu Festivala Pranger.
Produkcija: Festival Pranger v sodelovanju s Knjigarno AZIL
Dogodek na FB
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Dogodek je del projekta mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Medijski partner je Goethe-Institut Ljubljana.