Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 25.5.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Pogovor ob dnevu Afrike: O Naguibu Mahfouzu in Kairski triologijiPogovor o literaturi

Ob dnevu Afrike, s katerim se vsako leto obeležuje ustanovitev Organizacije afriške enotnosti, bomo tokratni dogodek posvetili egiptovskem nobelovcu Naguibu Mahfouzu (1911-2006) in njegovi znameniti Kairski trilogiji, ki je v celoti izšla pri založbi /*cf. Na pogovoru bosta sodelovala prevajalka iz arabščine in avtorica spremne besede Barbara Skubic in novinar ter dolgoletni dopisnik z Bližnjega vzhoda Ervin Hladnik Milharčič.

Kairsko trilogijo sestavljajo knjige Pot med palačama, Palača poželjenja in Cukrarska cesta, ki so poimenovane po treh kairskih ulicah. Popeljejo nas skozi tri generacije družine Ahmeda Abd el-Džavada, v družbeno politično ozračje egiptovske družbe od prve svetovne vojne pa vse do sredine 20. stoletja.

Pogovor bo potekal v živo preko platforme Zoom in na FB profilu domačije.

V primeru lepega vremena bo pogovor potekal na vrtu domačije, kjer lahko gostimo manjše število obiskovalcev. Obvezna je predhodna rezervacija na press@divjamisel.org.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Založba /*cf
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in vodi Aleksandra Gačić.