Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 10.6.2020 | 10.00
  • MKL - Mestna knjižnica Ljubljana

Počitnice s Poletavci in z NajPoletavciDeset let počitniškega branja

Poletje je čas, ko v Mestni knjižnici Ljubljana posebno pozornost namenjamo mladim bralcem, zato že deseto leto zapored vabimo k počitniškemu branju vse osnovnošolce in srednješolce.

S sloganom »pol ure branja na dan prežene dolgčas stran« želimo spodbuditi otroke od sedmega do dvanajstega leta k 30-dnevnemu polurnemu branju, ker tako utrjujejo svojo bralno tehniko, hkrati pa pridobivajo bralno navado. Čtivo si izbirajo samostojno (knjiga, strip, revija, turistični vodič, kuharski recepti …), lahko pa ideje za branje poiščejo v vsakoletnem Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig, v paketih Maček v žaklju za otroke in na priložnostih knjižnih razstavah, ki jih knjižničarji skrbno pripravljamo. Najstnike od trinajstega do petnajstega leta vabimo, da preberejo tri obsežnejše knjige po svojem izboru in na naši spletni strani oddajo svoje mnenje o tem, kateri knjižni junak jih je najbolj navdušil. Tudi njim smo na voljo s predlogi za zanimivo in kakovostno počitniško branje, knjigo pa si lahko izposodijo tudi na Biblos.si. Vsi poletni bralci prejmejo majico in bralno priznanje ter sodelujejo v nagradnem žrebanju.
V poletni bralni akciji je združenih šestnajst slovenskih splošnih knjižnic, vsako leto pa se razveselimo tudi nekaj mladih slovenskih bralcev izven slovenskih meja (Bosna in Hercegovina, Italija in Nemčija). Na spletni strani lahko spremljate vse o poletnih bralcih in oddate izpolnjene bralne sezname.

Dan za Poletavce
Mestna knjižnica Ljubljana organizira zaključno prireditev na prostem za vse otroke, ki so sodelovali v poletni bralni akciji Poletavci – poletni bralci. Ob sproščenem druženju, obogatenem z različnimi aktivnostmi, vsi poletni bralci prejmejo priznanja in majice ter sodelujejo v nagradnem žrebanju.
Produkcija: Mestna knjižnica Ljubljana