Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 10.6.2020 | 19.30
  • Vodnikova domačija Šiška

Pisanje in Palestina danes: Ahmed Masoud in dr. Nikolai JeffsSpletni pogovor

Gibanje za pravice Palestincev vabi na pogovor o literaturi, kulturi in umetnosti, o Palestini. Dr. Nikolai Jeffs bo gostil Ahmeda Masouda, palestinskega pisatelja, dramaturga in akademika, ki zadnjih 18 let živi in deluje v Londonu.

Pogovor bo v angleščini.
Dogodek bo potekal preko platforme zoom na FB strani domačije.
 
---
Ahmed Masoud je rojen v Gazi, od leta 2002 pa živi v Londonu, kamor je prišel, da bi zaključil magisterij iz angleškega leposlovja. Po končanem magisteriju je doktoriral še iz študij razselitve in pregona.
Masoudovo literarno delo je izredno bogato in raznoliko. Je avtor številnih gledaliških del kot so Go to Gaza, Drink the Sea (2009), Escape from Gaza (2011), The Shroud Maker (2015). Je eden od ustanoviteljev plesne skupine Al Zaytouna Dance Theatre (2005), ene od pomembnejših plesnih skupin v Evropi, ki skozi ples, glasbo in pesem nudi vpogled v palestinsko kulturo. Ahmed Masoud je napisal in režiral več projektov te plesne skupine, med njimi tudi Unto the Breach, ki je leta 2015 v sodelovanju s plesno skupino Hava gostovala tudi v Sloveniji.

Roman Vanished – The Mysterious Disappearance of Moustafa Ouda je njegov prvi roman, ki je izšel leta 2015. Roman je bil preveden tudi v španski in italijanski jezik. Zgodba se dogaja v Gazi in sledi dečku, ki se ob iskanju izginulega očeta znajde pred odločitvami, ki postavijo na rob njegovo lojalnost do domovine. Čeprav gre za fikcijo, zgodba opisuje resnične dogodke v Gazi med letom 1981 in 2011. To je obdobje treh ključnih dogodkov, ki so oblikovali sedanjo palestinsko situacijo: prva intifada, sporazum iz Osla in druga intifada.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Dogodek na FB