Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 8.5.2020 | 16.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Ob dnevu Evrope: Sprehod po literarni Evropi

Ob 9. maju, Dnevu Evrope, bodo častni gostje lanskega 35. Slovenskega knjižnega sejma, kulturna predstavništva, združena v EUNIC (European Union National Institutions for Culture) Slovenija, skupaj s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Vodnikovo domačijo v Ljubljani pripravili virtualni literarni sprehod po Evropi.

Predstavniki kulturnih inštitutov, bodo, podobno kot po lanskem uspešnem dogodku, tudi letos opozorili na raznolikost evropske kulture, združevalno moč literature in na pomembnost prostega pretoka duhovnih vrednot, in sicer tako, da bodo brali poezijo v svojem maternem jeziku in tudi podelili svoje misli s slovenskim občinstvom.

Čeprav bo letošnji dogodek potekal le na spletu, je sporočilo EUNIC Slovenija še kako aktualno: zakladi klasične in sodobne evropske literature so na voljo v obliki odličnih slovenskih prevodov in upravičeno zasedajo mesto tako na knjižnih policah, kot tudi v srcih bralcev.
 
V letošnji pobudi bodo sodelovali naslednji člani EUNIC Slovenija: British Council, Francoski inštitut, Italijanski inštitut, Kulturforum, Veleposlaništvo kraljevine Španije v Ljubljani in Balassijev inštitut, ki zvezi letos tudi predseduje, ter Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.
 
Videoposnetek bo objavljen na FB Vodnikove domačije ter tukaj.