Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 30.9.2022 | 17.00
  • Vodnikova domačija Šiška

O zajcu na luni in drugih živalih: Podoba živali v budizmu skozi strip in pripovedNoč raziskovalcev

Dogodek na domačiji bo v pripovedni in filozofski tradiciji budizma povezal pripovedovanje zgodb, ki je že vse od začetkov budizma priljubljen način posredovanja kompleksnega budističnega nauka najširši skupnosti, s sodobnimi verbalno-vizualnimi mediji, med katerimi je še posebej priljubljen strip.

Osrednji del dogodka bo prva razgrnitev ilustracij iz nastajajočega stripa, osnovanega na izbranih živalskih dogodivščinah iz Džatake. To bo pospremilo pripovedovanje živalskih zgodb s ponazoritvijo večplastnih simbolnih pomenov posameznih živali v budizmu. Ob koncu dogodka bo stripar Ciril Horjak predstavil strip kot svojevrsten medij dinamičnega pripovedovanja zgodb z besedo in sliko.

Dogodek bo na zabaven, slikovit in sporočilen način nagovoril občinstvo, hkrati pa bo počastil 2500. obletnico smrti Siddharthe Gvutame Buddhe.

 
Produkcija: Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete v Ljubljani
Koordinatorica projekta: dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo, FF
Priprava in predstavitev stripa: Ciril Horjak, akademski slikar, ilustrator, karikaturist in stripar

Ilustracije izbranih živali iz Džatake: Ljiljana Marković, Fakulteta za dizajn 
Pripovedovanje zgodb iz Džatake: Katja Preša, performerka, pripovedovalka in voditeljica 
Predstavitev živalske simbolike v budizmu: Tara Peternell, Matej Kapus in Anemarija Planšak, študenti Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani 

Noč raziskovalcev vsako leto hkrati poteka v več kot 300 eropskih mestih, dogodke pripravljajo in gostijo univerze, znanstveni in raziskovalni inštituti ter muzeji. Dejavnosti, ki so namenjene splošni javnosti, predstavljajo pomembno vlogo raziskovalcev in znanosti za razumevanje in razvoj družbe.

Več o dogodkih Noči raziskovalcev si preberite na: 
https://humanistika.si/noc-raziskovalcev/