Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sob, 3.6.2023 | 19.00
  • Cankarjev dom

Moj sosed na oblaku: Slovenska lirika 20. in 21. stoletjaSpomladanska konferenca nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani

Večer slovenske poezije: Predstavitev dvojezične antologije Mein Nachbar auf der Wolke. Slowenische Lyrik des 20. und 21. Jahrhunderts (Moj sosed na oblaku. Slovenska lirika 20. in 21. stoletja)

Premiera! Obsežna dvojezična antologija z osemdesetimi slovenskimi pesniki in pesnicami, izdana na pobudo Nemške akademije za jezik in slovstvo, bo izšla julija pri založbi Hanser iz Münchna. Antologija ponazarja vse bogastvo slovenske poezije od začetka 20. stoletja do danes. Na pesniškem večeru jo bodo predčasno in premierno predstavile priznane slovenske pesnice in pesniki, katerih dela so objavljena v antologiji.

Pozdravne besede
Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma
Alix Landgrebe, direktorica Goethe-Instituta Ljubljana
Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo
Juergen Boos, direktor Frankfurtskega knjižnega sejma
Branja in pogovori z
Miljano Cunta, Milanom Deklevo, Stanko Hrastelj, Urošem Zupanom in z uredniki antologije Matthiasom Göritzem, Amalijo Maček in Alešem Štegrom
Moderirajo: Ernst Osterkamp, Maja Haderlap in llma Rakusa

Jezik: slovenščina/nemščina s simultanim prevajanjem
Produkcija: Goethe-Institut Ljubljana, Nemška akademija za jezik in slovstvo, Cankarjev dom
Vstopnice: Brezplačne vstopnice
Dogodek na FB
Kupi vstopnico
Konferenca bo med drugim tematizirala razmerje med jezikom, literaturo in identiteto. Na branjih in pogovorih bodo nastopili Milan Dekleva, Miljana Cunta, Terézia Mora, Jan Wagner, Uroš Zupan, Durs Grünbein, Maja Haderlap in drugi. Program zaokrožujeta pesniška zabava in podelitev nagrad.

Nemška akademija za jezik in slovstvo je ena osrednjih nemških ustanov za jezik in književnost, ki združujejo pomembne nemško govoreče pisatelje, prevajalce, kritike in znanstvenike iz Nemčije in tujine. Od leta 1951 podeljuje Büchnerjevo nagrado, najprestižnejše priznanje za književnost v nemškem jeziku. Srečanja se bo udeležilo petdeset članov Akademije.