Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 1.6.2023 | 20.00
  • Cankarjev dom

Modrovanje s Safranskim: Posameznik in zgodovinaSpomladanska konferenca nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani

Nemško-slovenski literarni dialog ima dolgo in razgibano zgodovino. Nemška akademija za jezik in slovstvo s spomladanskim zborovanjem v Ljubljani nadgrajuje plodovite odnose med obema kulturnima prostoroma. Pod geslom »Od besede do besede, od verza do verza« (iz pesmi Petra Semoliča) se bo med 2. in 4. junijem 2023 zvrstilo več dogodkov s priznanimi slovenskimi in nemško govorečimi pisatelji in znanstveniki.

Konferenca bo med drugim tematizirala razmerje med jezikom, literaturo in identiteto. Na branjih in pogovorih bodo nastopili Milan Dekleva, Miljana Cunta, Terézia Mora, Jan Wagner, Uroš Zupan, Durs Grünbein, Maja Haderlap in drugi. Program zaokrožujeta pesniška zabava in podelitev nagrad.

Na predvečer obiska Nemške akademije za jezik in slovstvo (Darmstadt) bomo ljubljansko gostovanje ene glavnih institucij za jezik in literaturo v Nemčiji uvedli ob pogovoru z enim njenih najbolj imenitnih članov, zaslužnim prof. dr. Rüdigerjem Safranskim. Izjemen preučevalec in pojasnjevalec različnih pojavnosti zeitgeista, čigar štiri knjige so prevedene tudi v slovenščino (Zlo ali Drama svobode, Romantika: zadeva Nemcev, Mojster iz Nemčije: Heidegger in njegov čas, Nietzsche: biografija njegovega mišljenja), se bo pogovarjal s filozofom doc. dr. Gregorjem Modrom, sijajnim izpraševalcem in raziskovalcem, ki je pravkar izdal svojo novo knjigo Antigona: esej o Heglovi politični filozofiji (2023).

Gosta se bosta pogovarjala o tematiki v slovenščini dostopnih knjig Safranskega, vlogi posameznika v zgodovini ter samosti nasploh.

Jezika: slovenščina in nemščina s tolmačenjem.
Produkcija: Goethe-Institut Ljubljana, Nemška akademija za jezik in slovstvo, Cankarjev dom
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek bo potekal v dvorani Alme Karlin.
Dogodek na FB
Nemška akademija za jezik in slovstvo je ena osrednjih nemških ustanov za jezik in književnost, ki združujejo pomembne nemško govoreče pisatelje, prevajalce, kritike in znanstvenike iz Nemčije in tujine. Od leta 1951 podeljuje Büchnerjevo nagrado, najprestižnejše priznanje za književnost v nemškem jeziku. Srečanja se bo udeležilo petdeset članov Akademije.

Program konference.