Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 27.9.2024 | 19.00

Literarni večer z Iskro PenevaPogovor

Vabljeni na literarni večer s srbsko pesnico Iskro Peneva, rezidentko JSKD. S pesnico se bo pogovarjal Jernej Terseglav. 

Iskra Peneva (Beograd, Srbija) je pesnica, prevajalka, novinarka, matematičarka. Diplomirala je na Fakulteti za matematiko v Beogradu. Je članica Združenja pisateljev Srbije in Združenja novinarjev Srbije. Živi in dela v Beogradu. Poetične misli objavlja v dnevnem tisku ter v domačih in tujih literarnih revijah (v več kot 15 tujih jezikih). Njena poezija je zastopana v več antologijskih zbirkah srbske in makedonske literature. Do danes je v srbskem jeziku objavila pesniške zbirke, od katerih so Kutija sa devet strana (2002), Vatra i leptir (2004) in Negde izmedu (2015) samostojne avtorske izdaje, Putevi posle (2006) in Fiori di luce (2020, Italija) pa so knjige, pri kateri je sodelovalo več avtorjev. Za knjigo Negde izmedu je leta 2016 na priznanem festivalu Struški večeri poezije prejela mednarodno nagrado za najboljšo pesniško zbirko.
Za svoje delo na področjih avtorskega pisanja poezije, prevajanja, afirmacije makedonske in srbske književnosti je doma in v tujini prejela več priznanj in nagrad.

Je dobitnica stipendije Štipendijski sklad Jane Zemljarič Miklavčič, namenjene osebam, ki se zavzeto ukvarjajo s slovensko kulturo ali kako drugače prispevajo k promociji Slovenije v svetu (2023). Prevaja poezijo iz slovenščine v dva jezika - srbščino in makedonščino. Prevodi poezije so objavljeni v literarnih revijah in časopisih in s tem prispevajo k promociji slovenske literature in kulture. S prevajanjem ustvarja kulturne mostove med Slovenijo in regijo z namenom promocije slovenske literature izven meja Slovenije. Poseben poudarek je na poeziji, ki je v regiji do sedaj skoraj ni bilo opaziti.
Produkcija: Center za poezijo Tomaža Šalamuna
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB