Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 13.4.2022 | 19.15
  • Društvo slovenskih pisateljev

Kultne knjige, kultni prevodi: Petrarca v dveh novih prevodihPredstavitev knjig

Petrarcova »pesmarica« Canzoniere, ki je v prevodu Sovretovega nagrajenca Srečka Fišerja izšla leta 2021 pri Založbi Goga, je znamenita zbirka pesmi, ki je postavila merila za vso prihodnjo poezijo.

Canzoniere je pesnik začel ustvarjati okoli leta 1336 in v zadnji verziji obsega 366 pesmi, in sicer 317 sonetov, 29 kancon, 9 sekstin, 7 balad in 4 madrigale, kar je velik prevajalski zalogaj.

Petrarcovo introspektivno delo Moja skrivnost, ki je v prevodu lanskoletnega prejemnika nagrade Radojke Vrančič Tomaža Potočnika izšlo leta 2020 pri Slovenski matici, pa spada v obdobje Petrarcove osebne intelektualne in duhovne krize. 

O tem, kako sta se prevajalca soočala z izzivi ob prevajanju obeh del, kakšne prevajalske orehe sta trla, kaj deli duhovno in slogovno povezuje in ločuje, pa tudi o tem, kako prevajati in brati Petrarco v današnjem času, bosta spregovorila z moderatorjem, klasičnim filologom in prevajalcem Davidom Movrinom
Produkcija: Društvo slovenskih književnih prevajalcev
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB
Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, in del kulturnega projekta »Prevajalec in mesto«, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.