Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 3.3.2022 | 18.00
  • Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Knjiga? Oblikovanje v založništvuOkrogla miza

Skoraj sedemdeset let je že, odkar je Jože Brumen kot eden izmed pionirjev sodobnega slovenskega grafičnega oblikovanja začrtal smeri sodobnega oblikovanja tako ščitnih ovitkov kot tudi knjig kot celote. Že v obdobju njegovega več kot štiridesetletnega aktivnega ustvarjanja je na področju založništva, predvsem zaradi tehnološkega napredka, v procesu oblikovanja in izdajanja knjig prišlo do sprememb.

V oblikovanje in tudi izdajanje knjig je korenito posegla digitalizacija procesov dela. So se ob tem spremenile tudi same metode dela? Kaj pomeni oblikovati, tiskati oz. izdajati knjige danes? S čim se danes soočajo oblikovalci pri oblikovanju knjig? Katere težave pestijo založništvo in kako se založniki lotevajo oblikovanja knjig, tega tako pomembnega dela v procesu izdaje knjige? Kaj je dobro oblikovana knjiga in kako se je spremenila njena vloga v primerjavi z drugimi mediji? Ali ima še vedno pomembno vlogo pri vizualnem opismenjevanju? To je le nekaj vprašanj, ki jih bomo odprli v razpravi z udeleženci okrogle mize: Evo Mlinar, Ajdo Schmidt, Tanjo Komadina, Anjo Zag Golob, Zoranom Pungerčarjem in Ivianom Kanom Mujezinovićem.  

Razpravo bosta moderirali Petra Černe Oven in Cvetka Požar.

Prijave na dogodek: izobrazevanje@mao.si
Dogodek je del spremljevalnega programa ob razstavi Jože Brumen: modernistični oblikovalcev in umetniški erudit, ki je nastala v organizacij Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Fundacije Brumen in Društva Pekinpah.