Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 10.6.2021 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Joaquim Maria Machado de Assis: Quincas BorbaPogovor o knjigi in avtorju

Vabimo na pogovor ob sveži knjigi Quincas Borba (1891), brazilskega avtorja Machada de Assisa. Joaquim Maria Machado de Assis (1839-1908) se je rodil in umrl v Riu de Janeiru. Mulat, potomec sužnjev je bil genialni samouk, ki je se je na literarno pot podal kot tiskarski vajenec in se povzpel do najeminentnejšega pisatelja konca 19. stoletja ter nekaj let pred smrtjo soustanovil in predsedoval Akademiji za umetnost in literaturo.

Na pragu štiridesetih, potem ko mu je zdravje dodobra načela epilepsija in opešan vid, je napisal svoja najvidnejša romaneskna dela. S trilogijo o Riu de Janeiro in romani Posmrtni spomini Brása Cubasa (1881), Quincas Borba (1891) in Dom Casmurro (1899) je šele v 20. stoletju vzbudil izjemno zanimanje in občudovanje mnogih pisateljev in intelektualcev (Anatole France, Bloom, Fuentes, Saramago, Sontag), ki so njegovo ime iz anonimnosti ponesli izven meja Brazilije.

Knjiga Quincas Borba je marca letos izšla pri založbi Šerpa. O njej ter njenem intrigantnem avtorju se bodo pogovarjali prevajalka Mojca Medvedšek, filozof in pisatelj Tomaž Grušovnik ter strastna bralka literature ter nekdanja veleposlanica v Braziliji, Milena Šmit.

Pogovor bomo v živo prenašali tudi prek FB strani domačije.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Vstopnice: 2 EUR
Kupi vstopnico
V primeru lepega vremena bo pogovor potekal na vrtu domačije, če bo vreme slabo pa v dvorani na podstrehi. Priporočamo, da si vstopnice zagotovite prek sistema moje karte.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.