Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 11.6.2020 | 19.30
  • Vodnikova domačija Šiška

Izbrano: O knjigi Nova portugalska pisma »Treh Marij«Pogovor o knjigi

Društvo slovensko-portugalskega prijateljstva vabi na literarni večer o knjigi Nova portugalska pisma - Novas cartas portuguesas, pomembnem feminističnem delu treh portugalskih pisateljic, znanih kot "tri Marije", iz časa diktature (1972). Tri Marije, kot so se poimenovale same, so: Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta in Maria Velho da Costa. Avtorice so knjigo pisale skupno in nikdar niso razkrile avtorstva posameznih delov. V delu se odločno postavijo nasproti tradicionalnemu vrednotenju žensk. To, za tedanji režim, antifašistično in provokativno delo je trojico privedlo na sodišče, delo pa je bilo 20 let na seznamu prepovedane literature. Zaradi slednjega gre še danes za manj znano, a vendar za izjemno aktualno delo.
 
O knjigi se bodo pogovarjali Katja Zakrajšek in Aljaž Koprivnikar. Pogovor bo moderirala Gabriela Droga
 
Z dogodkom se spominjamo tudi nedavno preminule avtorice, ene izmed treh, Marie Velho da Costa. Dogodek poteka ob dnevu Portugalske, ki se obeležuje 10. junija.
 
Pogovor bo v slovenščini, branja odlomkov iz knjige bodo poleg slovenščine tudi v portugalščini.
Pogovor bo potekal na letnem vrtu domačije, v primeru dežja pa v dvorani. Dobimo se na varni distanci, a končno v ŽIVO! 
Produkcija: Društvo slovensko-portugalskega prijateljstva in Vodnikova domačija Šiška
Vstopnice: 2 EUR
Zaradi omejenega števila sedežev vas lepo prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice na domačiji v času odpiralnih ur ali preko portala mojekarte.
Dogodek na FB
Kupi vstopnico