Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Ned, 4.6.2023 | 19.00
  • Cankarjev dom

Izbirne sorodnosti: Večer z avtorji Nemške akademije za jezik in slovstvoSpomladanska konferenca nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani

Nastopili bodo članice in člani Akademije, ugledne in mednarodno priznane pisateljice in pisatelji, ki so uveljavljena imena tudi v Sloveniji. Pet jih piše v nemščini, eden v švedščini. Popeljali nas bodo k »epicentrom« svojega dela in nam obenem ponudili vpogled v svoje pisateljske delavnice.

Pozdravne besede
Ernst Osterkamp, predsednik Nemške akademije za jezik in slovstvo
Branje in pogovori z Arisom Fioretosom, Dursom Grünbeinom, Felicitas Hoppe, Terézio Mora, Robertom Schindlom in Janom Wagnerjem
Moderirata: Amalija Maček in Aleš Šteger

Jezik: slovenščina/nemščina s simultanim prevajanjem
Produkcija: Goethe-Institut Ljubljana, Cankarjev dom
Vstopnice: Brezplačne vstopnice
Dogodek bo potekal v Klubu CD
Dogodek na FB
Kupi vstopnico
Konferenca bo med drugim tematizirala razmerje med jezikom, literaturo in identiteto. Na branjih in pogovorih bodo nastopili Milan Dekleva, Miljana Cunta, Terézia Mora, Jan Wagner, Uroš Zupan, Durs Grünbein, Maja Haderlap in drugi. Program zaokrožujeta pesniška zabava in podelitev nagrad.

Nemška akademija za jezik in slovstvo je ena osrednjih nemških ustanov za jezik in književnost, ki združujejo pomembne nemško govoreče pisatelje, prevajalce, kritike in znanstvenike iz Nemčije in tujine. Od leta 1951 podeljuje Büchnerjevo nagrado, najprestižnejše priznanje za književnost v nemškem jeziku. Srečanja se bo udeležilo petdeset članov Akademije.